schaatsthuis toertochtverhalen winterweer ijspret websporen contact
winter '93-'94
winter '95-'96
winter '96-'97
winter '00-'01
winter '08-'09
winter '09-'10
winter '10-'11
winter '11-'12

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Overname van afbeeldingen of teksten alleen na toestemming, met link en bronvermelding.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft


Winter 2008-2009.

Deze vorstperiode heb ik verschillende tochten geschaatst. Daarnaast schreef Annelies van der Veer (Hoeiboei) een verhaal over één van haar schaatstochten.


Abtswoude bij Delft

Een mini "Nieuwkoopse plassengebiedje" vlak bij de stad...


Grotere kaart weergeven

De laatste dag van het jaar 2008 heb ik een rondje Delft/Abtswoude gedaan. In het poldergebied net onder de laatste nieuwbouwwijken van Delft. Boven Kethel, het poldergebied waar ik 's zomers regelmatig doorheen skeeler. Hoewel je het er in de volle zomer, zoevend over het asfalt, niet direct aan afziet, dat zich hier zo'n eldorado voor schaatsers bevindt. Of het zouden de nogal hoge bruggetjes moeten zijn. Afwisselend riet, smalle slootjes, brede meren, en lange polder vaarten zijn des schaatsers deel.

schaatsen op natuurijs

schaatsen op natuurijs

pijl


De Twee Provinciëntocht Vlist

Haastrecht-Schoonhoven-Polsbroek.


Grotere kaart weergeven

Op 10 jan. 2009 heb ik vanuit Haastrecht de officiële Twee provincientocht gedaan. Ik had er niet zo'n trek in, om vandaag opnieuw het Nieuwkoopse te bezoeken, omdat de andere kernploegleden daar zouden samenschaatsen. Ik voelde nog de blaren die ik een dag ervoor in dat gebied had opgelopen.
Dus reed ik naar Haastrecht, waar het aanzienlijk minder druk leek dan de media meldden. Het zoeken van een parkeerplekje in een woonwijk, waar de volledige waterkant privébezit bleek, was dus overbodig. Ik vond een plekje op slechts 50m van de inschrijfpost en hees me in mijn Rapsen om de tweede toertocht van dit seizoen te rijden. Over een smalle, gescheurde en afgetrapte Vlist.

schaatsen op natuurijs

schaatsen op natuurijs

Na een korte pitstop moeten we de Bonrepas (ken ik nog van het skeeleren) verlaten. Ik pik er nog een klein stukje bij, richting het Schoonhovense opstappunt van diverse van mijn skeelertochten.
De poldersloten naar Polsbroek zijn breder en beter dan de Vlist. Zelfs zo goed dat het meest perfecte ijs verderop afgesloten blijkt te zijn. Te gevaarlijk, volgens de ijsclub. Dat betekent dat we de halve route heen-en-weer zullen moeten. Ik kies ervoor om illegaal de oorspronkelijke route van het toertochtkaartje te blijven volgen over subliem zwart ijs. Met nog een verlenging richting IJsselstein. Een prachtige route voor een enkeling. De KNSB-bonzen hebben wel gelijk, dat dit ijs hier en daar, vooral bij eendenwakken, volstrekt geen duizenden toerrijders aankan.

schaatsen op natuurijs

Onderweg dus op diverse plaatsen extra km's gereden, om de afstand die de ijsclubs optimistisch op hun kaartje aangeven, meer in overeenstemming te brengen met die van mijn gps. De beloofde 40 km blijken er in feite maar 35 km te zijn.

Ik vul dat aan tot 52km met rondjes over allerlei serene slootjes en vaarten. Soms gaat dat enigszins ten koste van enkele bange hazen, die letterlijk het hazepad kiezen, wijd om mij heen. Wat kunnen die beesten h-a-r-d!! Eenmaal terug in Haas-(!)-trecht kan ik dan ook een eerlijk verdiende 40km medaille afhalen....

schaatsen op natuurijs

pijl

Vijf kilometer korting

maandag 19 januari 2009
Deze tocht en het verhaal zijn van de hand van Annelies van der Veer. Mijn dank voor haar bijdrage.
Meer van haar is te lezen op Hoeiboei

Op 12-2-2010 reed ik deze tocht zelf. Met Ed en Cees, zo'n 35km over besneeuwd ijs. Soms kluunschaatsen door bevroren fondantijs, soms genietend op hard, diepzwart en schoongewaaid ijs. Prachtige dag in prachtig gebied..


Grotere kaart weergeven

5km_korting_top

Als ik m'n Noren uit de tas trek, valt er ook een pakje rozijnenkoekjes in het riet. De uiterste houdbaarheidsdatum zegt juni 2004. Dat moet op de kunstijsbaan zijn geweest want ik kan me niet herinneren dat ik de afgelopen tien jaar op natuurijs heb geschaatst. Het is vrijdagmiddag 9 januari 2009, ik zit half verscholen in het riet m'n broek vies te maken terwijl ik m'n schaatsen – zaten die altijd zo strak? – iets te gehaast onderbind. Ik kan niet wachten. Ik wil het ijs op.

Pas later zal ik in diverse media lezen hoe fout, neo-conservatief en gevaarlijk deze oer-Hollandse ijssport eigenlijk is maar dat zal me worst wezen. Als je als kind op natuurijs hebt leren schaatsen, weet je wat ijspret is, dan weet je hoe waanzinnig cool het is om over het uitgestrekte bevroren water te glijden, steeds sneller, steeds ongecontroleerder en roekelozer. De bijna ongelukken en half-bevroren tenen komen later.

5km_korting_sultana_3Toch lijk ik vergeten hoe de sfeer rond het schaatsgebeuren op natuurijs is. Nog voor ik op het ijs sta, word ik namelijk aangesproken door mij volstrekt onbekende mensen die uitgebreid vertellen waar ze vandaan komen (uit welke plaats, begrijp me niet verkeerd) en welke ijservaringen ze de afgelopen dagen zoal hebben opgedaan. Ik krijg gratis allerhande tips, ik zie ze glunderen, ik zie ze genieten. Een knul van een jaar of twintig is verbaasd te horen dat ik dit jaar nog niet eerder geschaatst heb. Hij staat al sinds 30 december op het ijs, dus is het vandaag z'n elfde tocht weet hij uit z'n hoofd. Of hij soms geen baan heeft, is mijn ongepaste reactie maar hij moet er om lachen, tikt m'n schouder aan, en zegt dat hij postbode is. Het zijn dus niet alleen dertigplussers die door de ijskoorts zijn bevangen; ik zie ouders die kinderen in sleeën achter zich aan trekken, ik zie vaders en puberdochters en -zonen. Wat nog wel het meest opvalt, is de alom aanwezige vooruitgang: al die mensen die schaatsend een digitale camera of 'n mobieltje vasthouden én gebruiken, levert unieke beelden op. Crisis, what crisis?

5km_korting_molenAls het dan eindelijk mijn beurt is en ik voorzichtig opsta om de eerste onvermijdelijke passen naar het zwarte ijs te klunen, krijg ik een helpende hand aangereikt. Ik weiger die hand verbaasd, min of meer beledigd want waar is dat voor nodig? Hoewel, het afstapje is toch wel wat aan de hoge kant, zie ik, het lijkt meer op een sprong in het onbekende diepe en dus grijp ik die uitgestoken, gehandschoende hand toch maar wel. Ik heb niet de gewoonte snel te vallen maar die eerste slagen op die smalle, gladde ijzers zijn eng raar. Stoer doen zou wel eens fataal kunnen uitpakken.

Het is allemaal pure vriendelijkheid van de mensen en geen toeval want tijdens de 35* kilometer die ik die middag en de volgende dag schaats, kom ik alleen maar aardige en beleefde en toch niet opdringerige mensen tegen. Iemand biedt aan een foto te maken, ik overhandig de vreemdeling zonder te aarzelen het fototoestel. En al die vrijwilligers die de kou trotseren en de ganse dag in een hutje op het water zitten om schaatskaarten te stempelen en medailles uit te reiken! Of de vrouw van de ijsclub die voor 3 euri een parkeerplaats aan het ijs toewijst, op vrijdag dan, want op zaterdag blijkt de prijs verdubbeld. Het is geweldig!

Het is geweldig én het is haast griezelig. Want wat een saamhorigheid! Wie had gedacht dat dit nog bestaat, deze kneuterige gezelligheid? Ik niet, in het dagelijkse, randstedelijke verkeer ben ik gewend aan grote bekken, koele blikken en berekende onverschilligheid. O zeker, ik ben tamelijk gesteld op de anonimiteit van de stad en dan moet je wat op de koop toenemen, ik moet er niet aan denken steeds dezelfde gezichten op straat tegen te komen maar voor deze vanzelfsprekende vriendelijkheid valt veel te zeggen. Het is raar, ineens schiet daar op het ijs het begrip 'normen en waarden' door m'n hoofd, ineens krijgt het woord beschaving betekenis.

5km_korting_medailesIk ben het schaatsen niet verleerd, natuurlijk niet, ik heb destijds, toen ik nog in de Amsterdamse Watergraafsmeer woonde, niet voor niets bij DuoSport schaatslessen genomen om het 'pootje over' te vervolmaken (even extra aanzetten in de bocht!), aan m'n 'techniek' te schaven en 'n zo diep mogelijke houding aan te nemen, nou ja, die lessen hebben geholpen, alles leuk en aardig maar het is uiteindelijk het motortje dat het moet doen en dat merk ik aan het eind van de tweede middag als ik door gebrek aan concenratie door vermoeidheid drie keer kort achter elkaar onderuit dreig te gaan. Aan het einde van de tocht zitten er plotseling angstaanjagend grote, nauwelijks te vermijden scheuren in het opengereden ijs. In combinatie met m'n vermoeidheid zijn die nu levensgevaarlijk.

Ik val niet maar ik ben deze ijsdagen wel gevallen voor 'Holland op z'n mooist' en dat in meerdere betekenissen. Dit zijn zo van die ervaringen die je, hoe oubollig het ook klinkt, niet snel vergeet en al helemaal niet als m'n tenen langzaam maar zeker beginnen te ontdooien. Die heel aparte pijn was ik al heel lang vergeten.

* Bij thuiskomst blijkt die 25 kilometer tocht van zaterdag slechts 20 kilometer te beslaan.

pijl

schaatsthuis verhalen winterweer ijspret websporen contact