Winterverwachting.

Door Cees van Zwieten

Waarschuwing vooraf:

Een winterverwachting is iets anders dan een winterbulletin. In mijn winterbulletins volg ik de feitelijk ontwikkelingen op de voet en houd ik rekening met de onzekerheid die eigen is aan de weermodellen. Dergelijke modellen vragen enorm veel rekenwerk om vanuit een bepaald moment de stuatie in de toekomst door te rekenen.

Mijn winterverwachting is niet gebaseerd op berekeningen of algemene inzichten over voorspellen en daarmee verre van wetenschappelijk. Eerder intuïtief, speculatief en gevoed door eigen ervaringen.

In mijn winterbulletins zal ik nooit terugvallen op mijn winterverwachting. Aan dit product kleeft dus een groot risico; resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.Winterverwachting 17-18

door Cees van Zwieten


De verwachting (2-12-2017)

Ik zie af van het opvoeren van signalen die mijn winterverwachting hebben gevormd. Het voortraject gaf mij slechts een gevoel over de mogelijke ontwikkelingen aan de hand van wat in de herfst op de weerkaarten heeft gestaan. Mijn indruk is dat we een kwakkelwinter tegemoet gaan.

Iets zal ik noemen: een tendens in november tot noordelijke stromingen met aanvoer van koude poollucht over zee. De luchtdrukverdeling boven Europa staat dit toe doordat de luchtdruk in het zuiden van Europa regelmatig omlaag gaat. Een doorzettende westelijke of zuidwestelijke stroming was daardoor niet aan de orde. Hoge druk boven Rusland blokkeert echter een aanvoer uit het noordoosten, tot nu toe althans.

We zien nu in de eerste dagen van december een eerste kleine winterprik ontstaan. Ik ga daarom uit van een winter met de meeste kou in december en februari. Van die kou moeten we niet te veel verwachten; het lijkt me zeer de vraag of er van doorzettende kou sprake zal zijn. Eerder situaties met sneeuw of natte sneeuw en af en toe een paar vorst- en/of ijsdagen. Veel hellmannpunten zal het niet opleveren en ik denk ook te verspreid om tot een schaatsperiode te leiden.

Samenvattend: een kwakkelwinter met winterse prikjes; af en toe sneeuw en misschien een winterse verrassing in de vorm van toch nog een paar ijsdagen. Weinig schaatsmogelijkheden. Het meeste winterweer in december en februari. Gemiddelde temperatuur omstreeks normaal (+/- 1 graad). Een koudegetal volgens Hellmann tussen 25 en 45.

Ik hoop op een positieve verrassing die natuurlijk nooit is uit te sluiten. Voor het geval dat houd ik de schaatsconditie op peil. Een elfstedentocht zie ik ver achter de horizon; we weten dat de kans daarop, in klimatologische zin, geleidelijk slinkt.

Gevoel (29-11-2017)

De afgelopen herfst geeft geen aanwijzing voor een mooie schaatswinter. Wel zie ik in de afgelopen maand de neiging tot drukstijgingen in het noordpoolgebied. We zien dat dit in de laatste dagen van november, met steun van een krachtige rug van hogedruk op de oceaan, tot uitstroom van koude lucht uit het poolgebied naar het zuiden leidt. Een ander fenomeen is de relatief lage druk in zuid Europa in de laatste weken. Het zou goed kunnen leiden tot een koude december, zonder dat dit tot een mooie vorstperiode leidt. Ik zeg dit op gevoel; harde aanwijzingen zijn er, zoals bekend, nooit. Ook de opnieuw vroege sneeuwbedekking in Siberië kan op dit punt ons niet veel leren.Oudere winterverwachtingen:

Kijk voor oudere winterverwachtingen in het Winterarchief.
Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.
//