Winterverwachting.

Door Cees van Zwieten

Waarschuwing vooraf:

Een winterverwachting is iets anders dan een winterbulletin. In mijn winterbulletins volg ik de feitelijk ontwikkelingen op de voet en houd ik rekening met de onzekerheid die eigen is aan de weermodellen. Dergelijke modellen vragen enorm veel rekenwerk om vanuit een bepaald moment de stuatie in de toekomst door te rekenen.

Mijn winterverwachting is niet gebaseerd op berekeningen of algemene inzichten over voorspellen en daarmee verre van wetenschappelijk. Ik volg de berichten over de mogelijkheden van de komende winter, zoals die door verschillende weerbureau's worden gepubliceerd. Daarnaast volg ik mijn eigen intu•tie.

In mijn winterbulletins zal ik nooit terugvallen op mijn winterverwachting. Aan dit product kleeft dus een groot risico; resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.



Winterverwachting 21-22

door Cees van Zwieten


Koude of zeer koude winter? (9-12-2021)

Het aantal meteorologen dat zich bezighoudt met seizoensvoorspellingen neemt toe. Voor de verwachting wordt gebruik gemaakt van diverse modellen. De laatste tien jaar is er steeds meer aandacht voor zogenaamde teleconnecties en voor het gedrag van de stratosfeer boven het poolgebied. Het zijn bijvoorbeeld El Nino/La Nina, de QBO en de JMO die de aandacht trekken. Verondersteld wordt dat deze fenomenen invloed uitoefenen op de ontwikkelingen op het noordelijk halfrond.
In het kort: de QBO is een tweejaarlijkse omkering van de wind op grote hoogte boven de evenaar. De JMO is een zich verplaatsend grootschalig buiensysteem dat vanaf de oostkust van Afrika beweegt in de richting van Indonesie, en tenslotte boven de Stille Oceaan aankomt. Deze beweging is periodiek over een periode van 30 tot 60 dagen. Tenslotte de SSW: dit is een plotselinge opwarming van de stratosfeer boven het poolgebied. Als deze optreedt wordt de kans op een oostelijke stroming groter.

Er zijn al verwachtingen verschenen van een koude of zelfs zeer koude winter. Meteoroloog Reinout van den Born van weer.nl ziet een goed kans op een langere periode van koud tot zeer koud winterweer. Elders worden nog extremer verwachtingen geuit. Zo zag ik al ergens een verwachting van een 10 graden te koude januarimaand. Dat is absurd en nog nooit vertoond, dus daar zullen we geen rekening mee gaan houden. Intussen heeft Van den Born wel een serieus verhaal. Daarbij ziet hij een zekere overeenkomst in de ontwikkelingen van nu met die van 1962-63. Ik ben van mening dat die overeenkomst te vaag is. Kleine verschillen kunnen in de uitwerking groot verschil maken.

In de aanloop tot nu toe zie ik intussen wel interessante ontwikkelingen op de weerkaart. Iets meer noordwestelijke stroming en een hardnekkige kou in Scandinavie. Verdere details doen en even niet toe. Ik zie mogelijkheden voor deze winter wat vorst betreft. Meer nog dan vorig jaar. Wel denk ik dat we tot begin januari moeten wachten voor een serieuze kou zich aandient.

De verwachting:
Het wordt een winter die kouder is dan wat nu als normaal geldt. Daarbij heeft januari de beste papieren voor een vorstperiode. Deze zal een paar weken duren. Daarbij kan er geschaatst worden. Binnen die periode zal er sneeuw vallen, maar waarschijnlijk niet in de mate als in vorige winter. Een tweede vorstperiode zal zich later in de winter aandienen. Ik ga er van uit dat in ieder geval in een van beide perioden op uitgebreide schaal geschaatst kan worden op het grotere buitenijs.

Wat temperatuur en koudegetal betreft: ik ga uit van een temperatuur tussen 1 en 3 graden beneden normaal. Een koudegetal van ongeveer 100.



Oudere winterverwachtingen:

Kijk voor oudere winterverwachtingen in het Winterarchief.




Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.
//