skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Tochtje Bernisse-Haringvliet.
Brielle-Heenvliet-Zuidland-Hellevoetsluis-Brielle.
(kleine ronde plm. 15 km, grote ronde plm. 38 km)

lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

Er is sprake van verschillende skatemogelijkheden in dit mooie gebied. Hier zijn twee door mij verreden rondjes beschreven, een grote en een kleine.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

Routekaartje grote ronde.


Grotere kaart weergeven

Routekaartje kleine ronde.


Grotere kaart weergeven

toertocht en wegdekrating kaartje
asfalt rating kleuren legenda bij toertocht kaartje en wegdek beschrijving

pijl

skeeleraars met helmen op een skateroute

Routebeschrijving grote ronde.

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 13-7-2008
bewegingstijd: 2:27:43 u
afstand totaal: 38.15 km
gemiddelde snelheid: 15,5 km/u

Je rijdt over rustige polderwegen, dijkjes of fietspaden langs (soms drukke) autowegen. Het parcours bestaat uit asfalt van wisselende, maar in het algemeen behoorlijke kwaliteit. Ik vertrok vanuit mijn woonplaats Vierpolders. Voor bezoekers per openbaar vervoer is de bushalte bij de rotonde Vierpolders/industrieterrein Seggelant een geschikt startpunt. Op het P+R terrein aldaar en in het dorp is ook voor mensen die van verder komen, altijd parkeerruimte te vinden.

 1. Skate vanaf het P+R terrein bij de rotonde richting Vierpolders. Via het fietspad langs Nolle en Veckdijk rijd je het dorp Vierpolders binnen.
 2. Rechtdoor skaten, via de Dorpsdijk, die doorloopt over het viaduct. De helling daarna is overzichtelijk, maar pas toch op.
 3. Aan het eind de bocht mee naar rechts. Hier heet het Wouddijk.
 4. Skate rechtsaf de Verloren Kostdijk in. Ga aan het eind linksaf, let op de helling!
 5. Je skeelert over de Hollemaarsedijk. Langs het natuurgebiedje Holle Mare. Aan het eind rechtsaf, de overzichtelijke helling af.
 6. Dit is de Ooievaarsdijk. Volg deze tot je bij de Kanaaldijk uitkomt.
 7. Sla hier linksaf het fietspad in.
 8. Volg dit naar de stoplichten. Ga hier rechtsaf de brug over het Kanaal door Voorne over.
 9. Daar passeren we een onvervalste overweg-voor-bussen, waarna we het fietspad opskeeleren langs de N218 naar Heenvliet.
 10. Volg het fietspad. Ook verderop, onder het busviaduct door en over de brug over de Bernisse. (de scheiding tussen de oude eilanden Voorne en Putten)
 11. Vlak over de brug het fietspad rechtsaf nemen, richting "Zuidland". Let op, maak dus niet teveel vaart op de helling. We rijden het recreatiegebied van de Bernisse in, en blijven de Oud Hoenderhoeksedijk oostelijk langs de veenrivier volgen.
 12. Waar deze op de T kruising uitkomt, slaan we rechtsaf de Biertsedijk in. Weer langs de Bernisse, richting "Zuidland".
 13. Waar het een eind verder kan, weer rechtsaf slaan en langs de Bernisse blijven skeeleren.
 14. Wij steken het fietspad over, dat het tracé van de voormalige RTM tramlijn volgt. Blijven hier rechtdoor skaten, onder het viaduct door.
 15. We zijn nu op de Stompaardsedijk, in het nieuwe vakantiedorp "Zuydlandt Buyten". Liefhebbers blijven hier even hangen, de cracks keren om en skaten omhoog naar de Nieuwe Veerdam, de weg over het viaduct heen. Daar nemen we het fietspad rechtsaf.
 16. Opnieuw is er een helling omlaag met aan het eind het skeelerpad rechtsaf, dat we moeten hebben. Opletten dus!
 17. Dit is de Wevelsweg, die we rechtuit slingerend langs de Bernisse volgen.
 18. Zowel het pad als de Bernisse zelf eindigen bij het sluisje aan de Schuddebeursdijk. Die steken we over en vervolgen het fietspad aan de overkant.
 19. We skeeleren nu langs het Spui. Het pad heet Krommedijk en loopt langs Simon's werkhaventje (daar linksaf slaan) en verderop de jachthaven. Let op de veeroosters!
 20. Aan het eind gaat de weg omhoog en slaan we linksaf de Zuidoordsedijk op.
 21. Verderop gaat de weg rechts de hol af. Geniet van de overzichtelijke afdaling, maar let op het verkeer!
 22. We volgen nu (de weg onderlangs) de Zeedijk. Na een tijdje kun je links een helling op naar het pad op de dijk. Let goed op de veeroosters en het prachtige schorrenlandschap langs het weidse Haringvliet. Het pad loopt wisselend onder of bovenlangs de dijk.
 23. We skaten nu Hellevoetsluis binnen. Vechten ons het slechte pad de Struytse Zeedijk op. Het pad gaat (in beter asfalt) ook weer omlaag. Uiteraard ligt onderaan de helling de oversteek naar het fietspad, dat aan de andere wegkant ligt. Goed opletten dus!
 24. Je rijdt nu op de Plattendijk. We blijven deze rechtdoor volgen. Steken daartoe eerst nog de drukkere rondweg Ebstroom/Kooilaan over.
 25. Aan het eind bij de T kruising oversteken en linksaf het fietspad langs de Kooilaan in skeeleren.
 26. Bij de rotonde mee naar rechts. Rechtdoor blijven rijden. Dit heet De Sprong. Deze gaat via de brug over het kanaal.
 27. Bij de stoplichten oversteken, dan rechtsaf het fietspad op. Dit daalt omlaag (overzichtelijk) als je het rechtdoor blijft volgen. Langs de Kanaaldijk.
 28. Neem de eerste zijweg links bij de stoplichten, de Dag Hammarskjöldlaan. Volg deze met de bochten mee, waar mogelijk over het fietspad, tot het winkelcentrum Jachthoorn. Tijd voor een frietje of drankje.
 29. Blijf de Dag Hammarskjöldlaan verder volgen. Deze slingert zich door de wijk Bonsen Hoek en passeert diverse andere wegen.
 30. Tenslotte kom je direct na een witte, betonnen brug op een T kruising. Sla hier rechtsaf en vervolgens linksaf de Dijkweg in.
 31. Aan het eind rechtsaf, omhoog de Oostdijk op.
 32. Aan het eind rechtsaf de Rijksstraatweg in. Neem het fietspad. De weg slingert zich door het dorpje Nieuwenhoorn. Let op de vele wegversmallingen hier.
 33. Voorbij het dorp stijgt de weg over de N57 heen met een viaduct. Blijf daarna rechtdoor rijden de helling af. Dat was in ons geval best link, omdat daar een aangereden reetje langs de weg lag, dat erg veel (fietspadblokkerend) bekijks trok.
 34. Het fietspad buigt rechts achter de huizen langs. Hier neem je rechtsaf de Achterdijk. Je profiteert hier straks van een voortreffelijk nieuw fietspad.
 35. Even voorbij de stal Flicka sla je rechtsaf de Mosterdijk (één d) op. Vóór het viaduct linksaf de scherpe bocht nemen.
 36. Na de scherpe bocht rechts een iets minder scherpe bocht links. Deze voeren je samen naar de lange, rechte Hogeweg. Zo genoemd omdat hij nogal laag in het landschap ligt....
 37. Aan het eind kom je weer op een T kruising. Hier sla je linksaf en je bent weer terug op de Dorpsdijk in Vierpolders.
 38. Van hieruit skate je rechtdoor, terug naar het vertrekpunt.
 39. Goede reis!

pijl

skeeleraars met helmen op een skateroute

Routebeschrijving kleine ronde.

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 13-9-2008
bewegingstijd: 0:49:21 u
afstand totaal: 14.88 km
gemiddelde snelheid: 18,1 km/u

Je rijdt over rustige polderwegen, dijkjes of fietspaden langs (soms drukke) autowegen. Het parcours bestaat uit asfalt van wisselende, maar in het algemeen behoorlijke kwaliteit. Ik vertrok vanuit mijn woonplaats Vierpolders. Voor bezoekers per openbaar vervoer is de bushalte bij de rotonde Vierpolders/industrieterrein Seggelant een geschikt startpunt. Op het P+R terrein aldaar en in het dorp is ook voor mensen die van verder komen, altijd parkeerruimte te vinden.

 1. Skate vanaf het P+R terrein bij de rotonde richting Vierpolders. Via het fietspad langs Nolle en Veckdijk rijd je het dorp Vierpolders binnen.
 2. Rechtdoor skaten, via de Dorpsdijk het dorp weer uit.
 3. Juist vóór het viaduct over de N57 slaan we rechtsaf. De Hogeweg op. Dit is (ondanks de naam) een laagliggende, kaarsrechte polderweg.
 4. Aan het eind de bocht meevolgen. Dan linksaf de Mosterdijk (met één d) op, over het viaduct over de N57 heen.
 5. Let op de helling omlaag, na het viaduct. Remkunst is belangrijk, omdat onderaan rechts een zijweg aansluit.
 6. We skeeleren de Mosterdijk helemaal uit.
 7. Aan het eind, bij de T kruising linksaf de Rijswaardsedijk in. Let op, je gaat hier soms bij een boerderij omlaag de dijk af en weer omhoog.
 8. Verderop heet de dijk Hollemaarsedijk. Daar ligt links van je het natuurgebiedje Hollemare. Aan het eind rechtsaf, de overzichtelijke helling af.
 9. Dit is de Ooievaarsdijk. Volg deze tot je bij de Kanaaldijk uitkomt.
 10. Sla hier linksaf het fietspad in.
 11. Volg dit naar de stoplichten. Ga hier bij de brug over het Kanaal door Voorne linksaf het fietspad op, richting "Zwartewaal".
 12. We volgen het uitstekend geasfalteerde fietspad langs de N218 Groene Kruisweg. Langs het dorp Zwartewaal blijven we rechtdoor skeeleren richting "Brielle".
 13. We passeren het drukke kruispunt met de N57. Ongeveer 200m verder sla je bij het kraanbedrijf van Baris linksaf, de Kerkweg in. Richting "Vierpolders".
 14. Na de paal en vóór de kassen rechtsaf de Vlaardingerhilseweg op. Deze helemaal uitrijden.
 15. Aan het eind de dijk op, oversteken en het fietspad linksaf nemen. Je rijdt nu langs de Veckdijk terug naar Vierpolders.
 16. Wanneer je de andere kant oprijdt, kom je weer uit bij het P+R terrein bij de rotonde.
 17. Goede reis!

Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes op Voorne-Putten:

 1. Tochtje Bernisse-Haringvliet.
 2. Rabobank marathon Rockanje.
 3. Klein rondje over Voorne.
 4. Groot rondje over Voorne.
 5. Oostvoornse en Brielse merentocht.
 6. Rondje Zuidland-Hellevoetsluis.
 7. Rond de Brielse Maas.
 8. Landtong Rozenburg.
 9. Rond de Nieuwe Waterweg.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

skatethuis verhalen routes skataria websporen contact