skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

Dordrecht en Biesbosch.

(plm. 33 km.; per rondje 18 km.)

De gemeente Dordrecht heeft het uitstekende initiatief genomen deze routes uit te zetten. Er zijn folders gedrukt, en er is bewegwijzering aangebracht. In verschillende kleuren voor de verschillende routes. Via de routes maak je kennis met de randen van de stad, maar vooral met het afwisselende landschap van de Dordtse Biesbosch.
Er is één minpuntje. In een onbewaakt ogenblik is een deel van de route (rode deel op het kaartje) met een dikke laag grind bedekt en daarmee voor skaters onbruikbaar gemaakt!!!
Hierover is er diverse malen contact geweest met een medewerkster van de gemeente. Deze beloofde dat het grind "weldra ingereden zal zijn, zodat er weer geskeelerd kan worden". Wij skaters weten (na een dergelijke aanslag door de grindmaffia) wel beter.... Via de Oude Veerweg (één zijweg eerder naar rechts als je langs de Merwededijk rijdt) ontloop je de helletocht over het onbruikbare pad.

Zie hieronder het betreffende pad.........en de trieste gevolgen ervan......

pijl

Routekaartje...

Grotere kaart weergeven

toertocht en wegdekrating kaartje
asfalt rating kleuren legenda bij toertocht kaartje en wegdek beschrijving

Routebeschrijving...

Onderstaande gegevens betreffen, samen met het Google kaartje, de gps gegevens van Jan de Schipper over deze route. Schrijver dezes reed die dag ook mee, met een iets beschamender tijd:

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 21-9-2008
bewegingstijd: 2:01:45 u
afstand totaal: 32,58 km
gemiddelde snelheid: 16,1 km/u

De gehele route is bewegwijzerd. Ruitvormige bordjes in rood en blauw, al naar gelang de route. De routes zijn op verschillende manieren te koppelen, zoals wij deden. Koppelingen tussen de routes zijn bewegwijzerd met in de routekleur gestreepte bordjes.

 1. Wij vertrokken vanaf de parkeerplaats aan de Schenkeldijk Beneden, bij de sportvelden. Beginnend met de rode route.
 2. We rijden de Schenkeldijk, in de richting van de Zuidendijk, en slaan daar bij de T kruising rechtsaf het fietspad op.
 3. Na ongeveer 3-4 km komt de Zuidendijk uit op de Provinciale weg. Deze volgen we tot aan de Kop van 't Land. Daar waar de veerboot naar de Biesbosch aanlegt. Hier zit horeca en kun je wat gebruiken met uitzicht op de pont en het water.
 4. Net vóór de veerstoep slaan we rechtsaf. De Zeedijk op.
 5. Daar blijven we rijden. Op de dijk dus. Niet rechtsaf of linksaf omlaag van de dijk af!
 6. We rijden zo weer helemaal terug via wijds polderland. Tot het punt, waar de Schenkeldijk op de Zeedijk aansluit en de Dordtse bebouwing onderaan de dijk begint. We zijn nu weer vlakbij ons vertrekpunt.
 7. Bij het kruispunt op de dijk slaan we linksaf. Let op je remkunsten, de weg gaat hier, zij het vrij overzichtelijk, omlaag.
 8. Je skeelert nu op de Oude Veerweg. Langs rechts de boomaanplant rond het Noorderdiep, en links het open grasland buiten de Biesbosch bedijking. Het eerste deel van de Oude Veerweg behoort tot de rode route.
 9. Verderop geven gestreepte borden aan, dat we op een verbindingsstuk naar de blauwe route skeeleren.
 10. We rijden door tot het kruispunt met de Noorderelsweg. Deze slaan we linksaf in. Vanaf nu volgen we de bordjes van de blauwe route.
 11. Aan het eind van de Noorder Elsweg zijn we weer bijna terug bij de Merwede en de Zeedijk, waar we al eerder reden. We slaan op de driesprong echter rechtsaf, en volgen de Merwededijk. Gaandeweg wordt de afstand naar de Kop van 't Land weer groter.
 12. We skaten langs de dijk, polders en knotwilgen. Over rustige polderwegen, waar ook auto's rijden.
 13. Waar aan het eind de auto's rechtsaf buigen, de Oude Veerweg op, kunnen wij kiezen. De officiële route gaat rechtdoor, het eerder beschreven, met grind bedorven fietspad op. Voor ons, route-exploreerders, volgde nu een helletocht van zo'n anderhalve kilometer grindklunen door een mooi, bebost natuurgebied. Degenen die liever voor hun plezier skaten, buigen met de auto's mee de Oude Veerweg op.
 14. Beide routes verenigen zich weer bij de viersprong, waar we de blauwe route begonnen.
 15. We keren hier terug via de gestreepte verbindingsroute langs de Oude Veerweg.
 16. Voorbij het bruggetje van het Noorderdiep slaan we linksaf het Fietspad langs den Engel in. Let op de paaltjes. Dit is het vervolg van de (eerder door ons onderbroken) rode route.
 17. Na dat we het geboomte verlaten, staan we op de Louisapoldersekade opnieuw in een grindbak. De mooiweerskaters die zojuist de kortere route over asfalt namen, maken hier alsnog (even) kennis met de skeelerhel.
 18. Verderop wordt het weer beter. We rijden in de richting van de snelweg A16. We volgen de rode bordjes. Na de bocht naar rechts heet het Zanddijk.
 19. Aan het eind van de Zanddijk gaan we omhoog, de Wieldrechtse Zeedijk op. We worden verwelkomd door jarige Netty, die hier een tuinfeest houdt.
 20. Rechtsaf de dijk op, en na een kleine halve kilometer linksaf weer naar beneden. De afrit vraagt weer om remkunsten, maar is goed overzichtelijk (als er tenminste geen honden loslopen..).
 21. We skaten nu op de Smitsweg, die we tot de kruising met de Kilweg volgen. Bij de kruising steken we rechtdoor over, het park in.
 22. Het fietspad komt uit bij de afrit van de N3. We steken het drukke kruispunt over en volgen de bordjes naar de Zuidendijk. Dat is de oude boerenweg die parallel loopt aan de huidige, drukke Copernicusweg die de wijk ontsluit.
 23. De Zuidendijk gaat over in een fietspad, waar we onder het viaduct doorgaan. Je kunt hier even aanleggen bij het winkelcentrum.
 24. We blijven de Zuidendijk volgen. Nadat we de drukke Leeuwstraat gepasserd zijn, skaten we nog zo'n 200 meter door en slaan dan rechtsaf. We zijn weer op de Schenkeldijk waar de rode route, én onze skeelertocht, eindigt bij de parkeerplaats waar de auto staat.
 25. Goede reis!

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

skatethuis verhalen routes skataria websporen contact