skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Tochtje Midden Delfland.
Kethel-Delft-Schipluiden-Vlaardingen. (19,5 km)

pijl

Routekaartje...


Grotere kaart weergeven

toertocht en wegdekrating kaartjeasfaltrating kleuren legenda bij toertocht kaartje en wegdek beschrijving

pijl

Routebeschrijving.

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 1-5-2007
bewegingstijd: 1:25:30 u
afstand totaal: 19,5 km
gemiddelde snelheid: 13,7 km/u
Samen met mijn broer Jos vertrokken we skatend vanaf zijn huis in de Schiedamse (eigenlijk Kethelse) wijk "Sveaparken" (het Zweedse park). Direct bij de landerijen van Midden-Delfland kun je hier overal je auto kwijt. Per openbaar vervoer kom je er door uit te stappen bij het eindpunt van de Schiedamse tramlijn 1.
Het parcours voert door recreatiegebieden. Je rijdt bijna overal over redelijk gladde, autovrije asfaltpaden of parallelwegen. Wel wordt er gefietst, soms getractord en gewandeld.

 1. De omschrijving begint op de kruising van de oude Kerkweg met de Slimme Wetering, de rondweg door Kethel-noord nabij de basisscholen. Volg de Kerkweg in de richting van de RK kerk met spitse toren, en de spoorlijn.
 2. Net voor de spoorlijn linksaf de Groeneweg in.
 3. Volg deze pittoreske polderweg, die helaas steeds slechter van asfalt wordt.
 4. Net voor je moet gaan klunen ipv. skeeleren, kun je het pad rechtsaf nemen. Onder het spoor door en de polder in. Deze polders worden aan het veebedrijf onttrokken, waarbij de koeien plaatsmaken voor bossagebegroeiing, zoals deze hier in de prehistorie van nature aanwezig was.
 5. Aan het eind omhoog skaten naar de Schie. We volgen de Kethelsekade linksaf en blijven langs de Schie rijden. Het huizengroepje hier heet "Kandelaar". Daar was een café annex veerpontje, welke diensten werden aangeprezen met: "Hier zet men koffie en over..". Aan de overzijde ligt het Rotterdamse crematorium. De Schie zelf wordt door Delftse roeistudenten volop als oefenparcours gebruikt.
 6. Ongeveer een skielometer na de fietsbrug over de Schie, slaan we rechtsaf het Vlakoverpad omlaag in, terug naar de polder.
 7. We volgen dit pad over schaatshoge bruggetjes en vervolgens onder het spoor door. Het gebied Abtswoude, waar we nu zijn, biedt 's winters goede schaatsmogelijkheden. Deze worden beschreven onder mijn schaatstochten van 2009.
 8. Na het eerstvolgende bruggetje voorbij de spoortunnel rechtsaf, het Vockestaertpad in.
 9. Dit gaat over in het Sint Maartensrechtpad, kruist de oude Abtswoudseweg (let op auto's) en gaat zuidelijk van Delft richting Schipluiden. Met een boog passeren we het, hier al 30 jaar braakliggende zandlichaam voor de onvoltooide A4 tussen Delft en Schiedam. Direct daarna verwelkomt Schipluiden ons met haar golfterreinen.
 10. We kruisen de Zouteveenseweg, gaan hier iets links en gelijk weer rechts het fietspad aan de overzijde verder in. Richting Schipluider trambrug en landijsbaan.
 11. We laten beide bestemmingen rechts liggen en houden links aan, op weg naar de Vlaardingse Vaart. Let tussendoor wel op de verraderlijke veeroosters.
 12. De dijk opskaten. Vervolgens volgen we het pad over de dijk langs de vaart. Dit volgen we in de richting "Vlaardingen". Het prachtige pad door de Middendelflandse polders ligt juist achter de dijk. Zo nu en dan, waar huisjes staan, stijgen we de dijk op en komen van het asfalt in de schelpen terecht. Oppassen en even klunen dus!
 13. Waar de Vlieten naar Maasland in de Vlaardinger Vaart uitkomen staat het pittoreske café Vlietzicht. Pitstop, terras en bootjesverhuur. Het skatepad gaat achter langs café en bijbehorend parkeerterrein.
 14. Bij de kruising iets verderop, met de Willemoordseweg, slaan we deze linksaf in.
 15. We rijden de Willemoordseweg, verderop na het kruispunt de Oostveenseweg geheten, helemaal uit. Oorspronkelijke Kethelaars spreken over het "2e veen". Let op deze smalle wegen goed op tegenliggende motorrijtuigen, waaronder vrachtwagens en trekkers. Het is soms veiliger even de berm in te stappen bij een passage.
 16. Bij de T kruising steken we de Harreweg (dit heette eerder aan de Delftse zijde nog Abtswoudseweg) over en volgen het fietspad rectsaf richting Kethel ("Schiedam").
 17. Waar het Octave de Coninckpad (het fietspad waar je op skeelert is naar deze Schiedamse tv-held genoemd) stopt, ga je even rechts en gelijk links. Je rijdt nu op de rijbaan van de Harreweg.
 18. Waar je de drukkere Slimme Wetering kruist, sla je linksaf het fietspad op. Je blijft langs deze rondweg door Kethel-noord rijden tot het vertrekpunt van deze route, bij de houten huizen van Sveaparken en de bassisscholen.
 19. Goede reis!
Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen met de Westland route, de Vlietland route, de Midden Delfland route en de Christel Westlandtocht.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact