Landtong Rozenburg.
Vierpolders-Rozenburg-Landtong Europoort vv.
(plm. 36 km.)
Routekaartje...
Grotere kaart weergeven
Routebeschrijving.
(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 2-4-2009
bewegingstijd: 2:25:04 u
afstand totaal: 36,75 km
gemiddelde snelheid: 15,2 km/u
Het parcours voert over enkele bruggen en langs het tussen de Rotterdamse havens verstopte dorp Rozenburg. Vervolgens heen en weer naar het eindpunt van de landtong tussen Nieuwe Maas en Calandkanaal. Je voelt hier de wereldeconomie kloppen, in de havens en industrie van de Europoort. Je rijdt bijna overal over redelijk gladde, autovrije asfaltpaden of fietspaden langs (soms drukke) autowegen.
Ik vertrok vanaf mijn huis in het dorp Vierpolders. Daar is volop parkeerruimte. Gestart kan ook worden op het P+R terrein van Brielle of één van de andere P-plaatsen op het kaartje.
- Via de Kerkweg verlaat je het dorp Vierpolders. Je skate tussen open akkers en moderne kassen door. Op de hoek bij de laatste grote kassen kruis je het vroegere tracee van de oude RTM tramlijn Spijkenisse-Brielle. Alles is verdwenen. Je ziet er alleen nog de spoordijk lopen.
- Aan het eind skeeler je rechtsaf, de parallelweg langs de drukke Groene Kruisweg (N218) volg je tot de stoplichten.
- Op het drukke kruispunt met de N57 (Dammenweg) steek je over bij het stoplicht. Aan de overzijde gelijk links, opnieuw oversteken bij het stoplicht.
- Almaar rechtdoor klim je op het fietspad al rolschaatsend omhoog naar de bruggen. Eerst over het Brielse meer, vervolgens (na een op-/afrit, oppassen!) over het Hartelkanaal. Onder de Harmsenbrug, een elegante tuibrug met enkele pyloon, zie je de binnenvaartschepen varen.
- Na de Harmsenbrug rechtsaf onder het afdak door de afrit omlaag nemen. Hoewel de steilte van de (lange) helling meevalt, is het zaak goed op je snelheid te letten. Zonodig aan de leuningen afremmen, onderaan het fietspad is een zijweg!
- Rechtdoor blijven skaten, richting "Rozenburg". Het fietspad gaat weer omhoog. Nu naar de Calandbrug. Deze brug was ooit de enige ontsluiting voor de het Europoortgebied, maar heeft inmiddels gezelschap gekregen van de Thomassentunnel voor de autoweg N15. Misschien moet je wachten omdat de brug open staat voor een autoschip. Varende parkeergarages uit het verre oosten, die hier zo'n 5000 auto's tegelijk kunnen lossen.
- Na de brug draai je 270 graden behoorlijk steil omlaag. Alleen geschikt voor (redelijk) goede remmers! Vertrouw je jezelf niet voldoende, kluun dan langs de trap of het talud omlaag.
- Je skeelert nu onder de Calandbrug door. Gelijk na de brug steek je naar links de (drukke) weg over.
- De Merseyweg gaat over in de Noordzeeweg. Rechts ligt Rozenburg achter het struweel. Links kijk je op het Calandkanaal en de olietanks van Europoort.
- Na zo'n 1500 meter sla je rechtsaf. Steek de Noordzeeweg over. Het fietspad langs Boulevard Rozenburg.
- Waar het fietspad rechtsaf buigt naar de Nieuwe Maas, gaan wij links het betonpad op. We skaten omlaag en rijden ook langs de Nieuwe Maas. De hoogbouw aan de overkant doet een beetje aan Russische stalinarchitectuur denken, maar de flats staan gewoon in Maassluis.
- We skeeleren nu kilometers lang almaar rechtdoor over de landtong tussen Maas en Calandkanaal. Schepen vanuit de hele wereld kom je hier tegen.
- Na enkele kilometers passeer je de Maeslantkering. De witte stalen vakwerkconstructies ter grootte van twee Eiffeltorens liggen in rust langs de Nieuwe Waterweg te wachten tot zich een stormvloed zal voordoen. Dan worden ze uitgevaren naar het midden van de rivier en afgezonken.
- Omdat de kering voor ons danig in de weg ligt, stijgt het fietspad omhoog naar dijkniveau. We steken de weg over en passeren de witte constructie links, waarna we nogmaals oversteken en het fietspad zijn weg naar het eindpunt vervolgt.
- Bij het eindpunt aangekomen heb je een mooi uitzicht op beide waterwegen links en rechts van je. Boven op de heuvel zie je nog meer, maar denk aan je remvermogen bij het onvermijdelijke afdalen! Links zie je de ertshaven en de Beneluxhaven, vanwaar de P & O-ferry naar Hull vertrekt. Rechts ligt Hoek van Holland. Hier vandaan vertrekt ook een ferry, de Stena-line naar Harwich.
- We rijden nu ongeveer dezelfde route terug naar Vierpolders.
- Tussen de Maeslantkering en Rozenburg kun je rechtsaf omhoog de dijk op. Je passeert een wildrooster en skate over een glad betonpad tussen de Schotse Hooglanders door. Uiteindelijk ligt er een tweede veerooster bij het parkeerterreintje van het Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam. Veel spelletjes en informatie over de haven. Kijk hier (als het open is) gerust eens rond, het is de moeite waard.
- We gaan links om het EIC gebouw heen, het pad dat naar de Maas voert. Rechtsaf kom je weer op het Landtongfietspad.
- Dat rijd je door tot je ergens weer rechtaf kunt skaten. Nog even rechtdoor kom je uit bij de veerpont naar Maassluis.
- Wij gaan terug naar Vierpolders, via Noordzeeweg, Calandbrug en Harmsenbrug, zoals we gekomen zijn.
- Na de drukke stoplichtenkruising van de N57 en de Groene Kruisweg (N218) kun je rechtdoor rijden tot de rotonde.
- Oversteken en gelijk linksaf. Volg de bocht naar rechts, om het P+R terrein. Aan het eind bij de T kruising links. Almaar rechtdoor skeelerend langs Nolle en Veckdijk kom je weer terug in Vierpolders.
- Goede reis!
Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes op Voorne-Putten:
- Tochtje Bernisse-Haringvliet.
- Rabobank marathon Rockanje.
- Klein rondje over Voorne.
- Groot rondje over Voorne.
- Oostvoornse en Brielse merentocht.
- Rondje Zuidland-Hellevoetsluis.
- Rond de Brielse Maas.
- Landtong Rozenburg.
- Rond de Nieuwe Waterweg.