skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

Het "Oostland" (2).

Rondje Pijnacker, Zoetermeer, Berkel en Rodenrijs.
(diverse rondjes mogelijk, totale ronde 42km)

lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

Update:
Op zaterdag 29 juni 2010 heb ik opnieuw een tocht in dit gebied geskate. Dat levert hier en daar updates op in wegdek- en gps-info.
De foto's bij deze route zijn eveneens tijdens deze 2e tocht gemaakt.

lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

Over deze tocht is helaas geen sfeerverhaal beschikbaar. Als iemand zich geroepen voelt, ga je gang en stuur me het resultaat!

Routekaartje...


Grotere kaart weergeven

toertocht en wegdekrating kaartjeasfalt rating kleuren legenda bij toertocht kaartje en wegdek beschrijving

pijl

Routebeschrijving...

(cijfers betreffen de gegevens van de latere tocht
eea. is gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 29-6-2010
bewegingstijd: 3:06 u
afstand totaal: 47,71 km
gemiddelde snelheid: 15,3 km/u

Deze route biedt veel tegenstellingen.
Hij voert je door het nieuwe kassenlandschap tussen Rotterdam en Zoetermeer. Het zogenaamde "Oostland" vormt het overloopgebied voor gevluchte tuinders uit het veel bekendere Westland. De route voert voor een groot deel over polderwegen, met goed asfalt, waar ook ander verkeer rijdt. Een redelijke ervaring in het rijden tussen auto's moet je dus wel hebben.

 1. Het NS-station Wilgenplas in Rotterdam-Schiebroek (Hofpleinlijn) vormt het begin, maar je kunt de route natuurlijk ook anders skaten.
 2. Voor het station rechtuit rolschaatsend de bestrate Lindenlaan in. Brrrr. Links over de brug de Adrianalaan op.
 3. Rechtdoor onder de viaducten en langs de Hofpleinspoorlijn. Waar na het viaduct de weg rechtsaf buigt, langs het HSL-bouwterrein, rechtdoor het Zwartepad langs het spoor op skaten.
 4. Voor station Rodenrijs is een T-splitsing, hier rechtsaf het asfaltpad achter de bebouwing langs skeeleren, richting "Berkel" en "Zoetermeer".
 5. Het alternatief vanaf Wilgenplas is iets langer.
 6. Naast het station neem je het tunneltje onder het spoor. Waar het fietspad de autoweg ontmoet rechtsaf skaten. Je skeelert nu onder de dalende vliegtuigen van Rotterdam Airport door.
 7. Links aanhouden bij de eerste T-kruising. Je koerst om de landingsbaan naar de volgende kruising met de zeer drukke Doenkade rechts.
 8. Steek over naar de Bovendijk. Let goed op!!. Blijf deze volgen, maar sla bij de T-splitsing rechtsaf de Rodenrijseweg in.
 9. Je kunt ook over de vaart heen omlaag, de minder drukke Zuidersingel nemen. Deze loopt parallel. Dan na enige km's aan het eind bij het industriegebied de hol weer omhoog nemen.
 10. Bij de kruising met de Provinciale weg en het Total-station het fietspad links aanhouden, inline skatend onder het spoor door.
 11. een vrij link holletje omlaag, de onoverzichtelijke autoweg oversteken richting station Rodenrijs. Je moet goed kunnen remmen of voorzichtig omlaag klunen, LET OP!
 12. Tussen de bebouwing door en bij de T-splitsing links. Hier komen de routes weer samen.

 13. Volg het pad tot de rotonde met de Boterdorpseweg. Driekwart rond en het fietspad richting "Pijnacker" volgen.
 14. Nog een aantal rotondes. Hier steeds rechtdoor richting "Pijnacker" blijven skeeleren.
 15. Eerst langs de Klapwijkseweg. Later via de stoplichtenrotondes richting "Pijnacker" blijven skeeleren.
 16. De volgende rotonde, bij de moderne kerk rechts. Weer rechtsaf en omlaag het tunneltje onder het spoor door skaten. Let op helling en roosters!
 17. Het fietspad blijven volgen langs het nieuwe gemeentehuis.
 18. De Oranjelaan volgen, aan het eind bij de rotonde iets links en weer rechts het Hoefpad in skeeleren. Perfect asfalt om te rolschaatsen!
 19. Bij de T-splitsing rechtsaf, de Overgauwseweg op. Na de rotonde rechtdoor, langs Intratuin over de Rijskade.
 20. Verderop geen auto's meer, je rijdt achter het zwembad langs en kluunt even rechtsaf het pad langs de Sportlaan in. Rechtdoor ligt ook een pad, maar ik raad dat niemand aan...
 21. Aan het eind van de Sportlaan even rechts. Vóór het stoplicht weer links, het fietspad langs de provinciale Noordweg (later Oudeweg) richting "Nootdorp".

  inline skaters op recreatieve toertocht door de polder

 22. Vóór de molen linksaf het fietspad langs de Dobbeplas in richting recreatiegebied de "Delftse Hout".
 23. Ga na het hoge bruggetje even rechts, en direct links, het Hazepad (weteringdijk) op en volg deze.
 24. Ga niet links de Bieslandseweg in, maar houd rechts aan. Het water ligt rechts, je buigt even af naar links maar komt na enige tijd weer bij de vaart terug.
 25. Hier heet het Tweemolentjeskade, er rijden ook weer auto's. Rijd door tot even vóór het tunneltje bij de A13.
 26. Daar is rechts een bruggetje, dat je over kluunt. Aan de overzijde gelijk links richting A13, maar nog vóór je daar bent weer rechtsaf het strakke Sint Jorispad op.
 27. Je rijdt omlaag (opletten dus!) en passeert het nieuwe kartcentrum en later de Mc Donald's. Volg steeds de richting "Nootdorp".
 28. Rijd de hol omhoog naar de Brasserskade en skeeler rechtsaf het fietspad op richting "Nootdorp". Na enige kilometers, bij de stoplichten voor Nootdorp, rechtsaf de Dwarskade op skaten. Aan het eind het bruggetje over en linksaf richting "Dobbeplas".
 29. Weer een bruggetje over richting "Dobbeplas", hier reed je net ook. Tweemaal in een skatetocht.
 30. Daar is de molen van Nootdorp weer. Sla bij de provinciale weg linksaf naar de molen, en gelijk weer rechtsaf de Geerweg aan de overkant in. NIET de bredere weg verderop bij de nieuwbouw nemen.
 31. Na plm. 500m bij de T-kruising linksaf (Kruisweg), en verderop bij de T-kruising rechts, de 's-Gravenweg richting Zoetermeer. Eerst door de woonwijk. Later skaten over landwegen met prima asfalt, maar ook enig autoverkeer.
 32. Over de spoorlijn heen (opletten!) na een paar honderd meter rechtsaf, de Nieuwkoopseweg in richting "Pijnacker". Het asfalt is niet al te best.

 33. Aan het eind van het weidelandschap is de bebouwing van Pijnacker weer terug.
 34. Rechtdoor de Vlielandseweg op skeeleren richting "Berkel". Beroerd fietspad. Hier kun je kiezen hoe je skatetocht verdergaat.
 35. Of direct terug naar Berkel, waar je vandaan kwam. Daarvoor moet je bij de overweg links aanhouden (niet het spoor rechts over), en het fietspad richting "Berkel" nemen. Hier reed je al eerder tijdens deze toertocht.
 36. De andere route leidt de Lange Campen in. Dat is de 2e weg links, nog vóór de overweg. Blijf de weg helemaal achterin rechts met de bocht mee volgen.
 37. Ga bij de T-kruising linksaf de Monnikenweg op. Deze heet verderop, waar het asfalt ("asfout") op een droge rivierbedding lijkt, de Strikkade. Kluun hier voorzichtig!!
 38. Bij het bordje "Berkel" naar rechts het Kleihoogt, vervolgens links de Pastoor Verburghweg in skaten. Deze helemaal uitrijden en aan het eind links het fietspad aan de overzijde van de Noordeindseweg nemen. Verderop ga je onder een tunneltje door.
 39. Gelijk rechts het fietspad tussen huizen en geluidswal volgen tot je bij de Natuursteenlaan uitkomt. Die steek je over en je skeelert rechtsaf het Hoekstrapark in, richting tenniscentrum Dekker. Nu het eerste pad links rond het meertje, weer het eerste pad links en dan rechts. Je gaat hier onder de weg door en blijft het perfecte asfaltpad rechtdoor volgen, langs de windmolens.
 40. Aan het eind bij de T-splitsing rechtsaf het Landscheidingspad op, richting "Bergschenhoek".

 41. Blijf rechtdoor rijden, al inline skatend via het mooie Landscheidingsfietspad. Let op het slechte stukje en de autoweg kruising. Niet voor rolschaatsers.
 42. Na enkele km's rijd je de eerste huizen van Berkel voorbij. Waar het fietspad tenslotte op de Oostersingel (bestraat) uitkomt steek je over naar links.
 43. Houd op de rotonde rechts aan het dijkje op, niet linksaf naar Bergschenhoek. Wie dit drukke weggetje niet aandurft, rijdt onderlangs de singels.
 44. Aan het eind van het dijkje rechts over het bruggetje, gelijk links het rode tegelfietspad op, en de richting "Rotterdam" of "Rodenrijs" volgen.
 45. Deze route gaat over de rotonde weer rechtdoor de polder in. Na plm. 3 km linksaf langs het spoor terug naar Rotterdam-Schiebroek. Hier ligt de werkeloze hogesnelheidslijn.
 46. Na het industrieterrein kun je rechtsaf over de singel via de Lindenlaan weer terug naar station Wilgenplas, waar deze skateroute begon.

Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen met de Oostland (1) route en het Rondje Zoetermeer.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

skatethuis verhalen routes skataria websporen contact