skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Rondje Petten-Schoorl.

(plm. 40 km.)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

pijl

Routekaartje...

toertocht en wegdekrating kaartje

pijl

Routebeschrijving en info...

Ik parkeerde net voorbij Sint Maartenszee, langs de weg naar Callantsoog. Deze weg is voorzien van een perfect fietspad. Ik volgde dat op inline skates terug richting Sint Maartenszee om deze route te beginnen (en viel daar vanwege een overstekende Duitse "uittrek"-hond op mijn gehelmde snufferd: "Ach! Das tut mir leid, verzeihung mal..."). Het betreft hier een verlengde versie van de Kroonroute "Hondsbossche Duinen" uit de gids van TE-Producties.

 1. In het dorp net voor de rotonde rechtsaf oversteken.
 2. Gelijk links richting "Petten" het fietspad langs de duinen nemen. Perfect glad dus flink hard skeeleren (voor mijn doen). Let wel op de zijwegen die je af en toe oversteekt.
 3. In Petten voor de rotonde oversteken en naar links het strakke fietspad richting "Burger(vlot)brug" op skaten.
 4. In de kern Burgervlotbrug rechts aanhouden en richting "Schoorl" of "Alkmaar" rollerskaten. Eerst heb je tegels, later een asfalt parallelweg.
 5. Na enkele kilometers, direct over de brug, kun je onderaan de afrit beter het weggetje rechtsaf en gelijk weer links nemen, de Hogeweg. Die komt vanzelf weer op het fietspad langs de N9 uit maar is aanzienlijk beter dan het overgeslagen stukje van dat pad.
 6. Bij Schoorldam de brug voorbij skeeleren en rechtsaf omlaag de Damweg in, met rood fietspad. Ga na een paar honderd meter rechtsaf het asfaltweggetje richting "Petten" in.
 7. Bij de splitsing linksaf naar de woonwijk, en direct rechts. Deze straat buiten langs de huizen blijven volgen, tot je op de Oudendijk komt.
 8. In de bocht links linksaf de Houtjeslaan in skaten. Aan het eind bij de Voorweg even rechts, oversteken (let op de drukte) en gelijk links de Schoutsakker in skaten.

  inline skaters skeeleren een recreatief toertochtje op strak asfalt

 9. Na wat kronkels kom je op de Heereweg. Ga die linksaf in.
 10. Even verder zijn parkeerplaatsen en komen rechts twee wegen/paden samen. Kies het smalste (= het tweede) pad dat richting "Camperduin" gaat en omhoog loopt.
 11. Volg dit pad door de duinen. Omhoog (meestal) en omlaag (soms). Steeds "Camperduin" volgen. Je passeert een terrasje en een heleboel stille duinnatuur.
 12. Tenslotte, bij de strandopgang, gaat het asfalt over in klinkers. Ga rechtsaf, bijt op je tanden, en kluun tot de volgende strandopgang een paar honderd meter verder. Daarna weer asfalt, zij het van beroerde kwaliteit. Bij het parkeerterrein rechtsaf. Volg dit pad richting "Hargen aan Zee".
 13. Tenslotte daal je af naar Camperduin. Je ziet de zee en de dijk voor je liggen. De weg buigt naar links en vervolgens rechts naar de terrassen. Jij buigt op je inline skates mee.
 14. Volg de fietsroute richting "Petten", direct achter de hoge Hondsbossche Zeewering. Kaarsrecht asfalt, breed en autovrij.
 15. Kies vlak vóór het dorp Petten rechtsaf de richting "Callantsoog" of "Burger(vlot)brug". Liever zo skeeleren dan rechtdoor naar het dorp. Dat eindigt in een grindbak!! Blijf aan deze zijde van de grote weg rond Petten, die je tegenkomt, en sla linksaf richting rotonde.
 16. Bij de rotonde één arm oversteken en rechtdoor blijven rijden. Je skate weer op het strakke betonpad van de heenweg. Volg dit terug naar St. Maartenszee. Steek daar na de rotonde over (rechtsaf) en ga linksaf het fietspad richting "Callantsoog" weer in. Terug naar de parkeerplaats. De hond en zijn bazin zijn inmiddels weg.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

skatethuis verhalen routes skataria websporen contact