skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <


Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Groot rondje Voorne.

Rockanje-Hellevoetsluis-Zuidland-Geervliet-Brielle.
(plm. 43 km)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

"Geoskating"..

"Ik kwam hier om te skaten,
en het wegdek te gaan raten,
want meten is toch weten..."

Ervaren skaters hebben allang het probleem gesignaleerd, dat de dreven die we beskeeleren niet altijd voldoen aan elementaire criteria van vlakheid. Iets wat je voor een ontspannen tochtje op wielen, toch van een wegdek zou mogen verwachten. Telkens als je erop uit trekt, om onbekende verten te exploreren, rijd je dan ook het risico, om vast te lopen in een grindbak. Dan wel je gewrichten en lagers te mollen op horrorplaveisel, zoals de keien in een droge rivierbedding...
Je zou dan ook graag vóóraf willen weten, welke verrassingen een door onbekend terrein uitgestippelde skateroute, zoal voor je in petto kan hebben. Niet elke van het internet geplukte fietsroute blijkt namelijk ook voor de argeloze skeeleraar geschikt te zijn. Zo moest ik al meerdere malen tot mijn verdriet ervaren...
Onafhankelijk van elkaar bedachten verschillende mensen daarom een systeem van wegdekbeoordeling. "Road rating" in goed Nederlands. Skaters wisselen daarbij met elkaar een oordeel uit over het door hen bereden plaveisel.
Hoewel er verschillende systemen op het internet circuleren, komt het meestal neer op een schaal van groen (goed) tot rood (slecht) wegdek. Ingetekend op een landkaart.
Zo beoordeel ik op mijn webstek al sinds jaar en dag mijn eigen routes. In de vorm van een handmatig ingekleurd wegdekkaartje en routebeschrijving. Een best wel tijdrovend werkje voor mijn vermoeide lijf, na afloop van alwéér een inspannend skeelertochtje.

Sinds het tijdperk van gps'en en mobieltjes blijken er echter betere mogelijkheden te zijn ontstaan. Zo is bijvoorbeeld Just van den Broecke, skater en ict-er, de geestelijke vader van een interessant initiatief.
De "Geoskating" webstek.
Uitgerust met telefoon, software en gps laden skaters, tijdens het rijden, hun gegevens op naar de server van Just, die de informatiestroom vervolgens volautomatisch, als kant-en-klare skateroute op het web kwakt. In "realtime" en inclusief wegdekrating! Bezoekers zien dus online, wie er op dat moment aan het skeeleren is en waar deze persoon zich bevindt.
En dat is nog niet alles. Niet alleen toont de Geoskating kaart het residu dat de skater achterlaat: een kruimelspoor van de afgelegde route in de juiste kleuren. Ook alle eerdere, door Geoskaters afgelegde sporen blijven bewaard.

Op deze wijze is inmiddels een flink deel van ons land in kaart gebracht, en dat gaat nog steeds door.
Heel Nederland op de skeelerkaart! Inclusief de kwaliteit van het plaveisel.
Een walhalla voor ons, inlijnschaatsers. Voortaan geen grindbak of zandweg meer!
Zo'n kaart biedt ons schoenrijders ook nog de extra mogelijkheid, om eigen routes samen te stellen. In plaats van een kant-en-klaar rondje van iemand anders na te rijden. Ook al zo'n wens die ik al lang koester.
Overbodig te zeggen, dat Just's Geoproject een grote aantrekkingskracht op mij uitoefende.
Er bleef echter een onoverkomelijk probleem. Als mobieltjeshater behelp ik mij met een prepaid KPN-koelkast uit de prehistorie van het gsm-tijdperk. Aangevuld met een Garmin "handheld" gps met twijfelachtige antenne, is dit niet direct de meest geschikte apparatuur, om het voor de Geoserver vereiste signaal mee te kunnen produceren. Dan wel om er de "Mobitracer" software op te kunnen draaien, essentieel om mijn gerate skielometers op de kaart van Just te krijgen.
Ook anderen, die hun bijdragen aan het systeem leverden, bleken met dit probleem te kampen. Maar eind 2009 diende zich een oplossing aan. Het bleek mogelijk, om het kruimelspoor uit mijn Garmin handmatig aan de Geoskating server te voeren. Inclusief de juiste kleuren. Nodig waren slechts vijf, door mij speciaal voor dit doel aangemaakte wegpunt-("waypoint") symbolen, om tijdens de rit met de Garmin te kunnen raten. En het programma Mapsource voor de nabewerking.

En hier rijd ik dan, met de gps in de aanslag, één van mijn oude Voornse rondjes. Om die strakjes, met enige vertraging, op de Geoskeelerkaart te zetten.
Via de pittoreske westvoornse dijkjes ga ik, al genietend, op weg naar Rockanje.
Mijn eerste skeelertocht van dit seizoen.
Voorjaarszonnetje erbij, dit gaat 'm helemaal worden!
Het perfecte asfalt waar ik rol, valt bij het Brielse Spui plots in kwaliteit terug. Hier stop ik dus om mijn eerste wegpunt te zetten. De overgang in het wegdek kan ik zo straks thuis in het gps-spoor gemakkelijk terug vinden. Het juiste symbool laat zich in het weinig toegankelijke Garminmenu niet direct terugvinden. Dus duurt het even, voor er een groene 4 op mijn schermpje verschijnt. Ten teken, dat het zojuist afgelegde, eerste weggedeelte de kwaliteit "goed" heeft gescoord.

Ik vervolg mijn weg langs het Spui. Dat rijdt redelijk, maar niet super. De dartelende lammetjes op de dijk naast me dragen bij aan de lentesfeer.
Enige honderden meters verderop wordt het asfalt weer gladder. Ik las opnieuw een pauze in om de overgang in het plaveisel vast te leggen. De gele 3 van "redelijk", verschijnt al een stuk sneller in mijn scherm. Al gaat het nog behoorlijk omslachtig.
Verder maar weer. Het volgende waypoint, opnieuw een groene 4, staat er in luttele seconden. Warempel, ik lijk er handigheid in te krijgen!
Een tijd lang blijft het wegdek nu rond de middelmaat schommelen. Pas na enkele kilometers zwoegen langs een lange, onbeschutte, tegenwinderige polderweg is de volgende gele 3 aan bod. Nu volgt er gelukkig even een lang stuk, om volop te genieten van de meewind en het bijna perfecte wegdek. De bijbehorende groene 4 plaats ik zelfs zonder te stoppen.
De Rockanjese dijk is schilder- maar ook twijfelachtig. Een oranje 2 dus. Gelukkig heb ik met mijn 100mm wielen weinig last van het gehobbel en de paardevijgen.
Ik laat het dorp Rockanje rechts liggen en neem het op en neer golvende, maar biljartlakerige fietspad langs de dijk richting Hellevoetsluis. Een groene 4 waardig.

Al waypoint zettend slinger ik mij de volgende skielometers, met oranje 2-en en gele 3-en, om en door het Hellevoetse stadsgewoel heen. Op weg naar het dorp Zuidland in het Bernissegebied.
Een prachtige route door wijds, ongerept polderland. Over het tracé van het huidige fietspad boemelde ooit het legendarische stoomtrammetje naar Spijkenisse. Ook wel bekend als "het moordenaartje", vanwege de ongelukken die regelmatig plaatsvonden.
"Die moordenaar, dat is een tram, het stalen ros van de RTM.." zingen de Amazing Stroopwafels toepasselijk door mijn hoofd.

Ondanks dat de waypoints steeds gemakkelijker verschijnen, lijkt er een zekere luiheid toe te slaan. Stukken wegdek van minder dan zo'n honderd meter rate ik eigenlijk niet meer. Daarnaast begint ook de vermoeidheid zijn tol te eisen. Het is voor mijn ongetrainde benen tenslotte pas het eerste tochtje dit seizoen.
Maar de volhouder wint. Wanneer de skeelercirkel zich tenslotte weer in Vierpolders sluit, staan er 43 kilometers en vele gekleurde wegpunten in het Garmingeheugen gegrift.

Thuis achter de peecee is er na een verkwikkende douche, nog een uurtje knip- en plakwerk in Mapsource nodig, om de resultaten van mijn expeditie om te werken naar het juiste formaat. Dat voer ik tenslotte aan de Geoskating server, die het moeizaam geproduceerde, ingekleurde kruimelspoor, in vol ornaat als nieuwe skatetocht op mijn scherm plaatst...

pijl

Routekaartje...


Grotere kaart weergeven
Let op!:
De kleur blauwgrijs (= gemiddeld wegdek) wordt op het bovenste kaartje omwille van de duidelijkheid aangegeven als geel.

skateroute en wegdekrating kaartje
asfalt rating kleuren legenda bij toertocht kaartje en wegdek beschrijving

Routebeschrijving en info...

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 22-3-2010
bewegingstijd: 2:58 u
afstand totaal: 43,34 km
gemiddelde snelheid: 14,6 km/u

Uitgangspunt voor de routebeschrijving is het (onderste) wegdekkaartje. De bovenstaande cijfers betreffen de later met gps verreden route op het (bovenste) Google kaartje. Let op: het "gemiddelde" wegdek is daar geel ipv. grijs ivm. de duidelijkheid.
Ik ben de oorspronkelijke tocht begonnen aan de rand van het dorp Rockanje. In beide woonwijken is voldoende parkeerruimte. Uiteraard kan vanaf ieder ander geschikt punt de route ook gerolschaatst worden. Zo is er op de Alardusdreef (Rockanje) of de rotonde vóór Vierpolders een bushalte. Het parcours van de route luidt:

  1. Vertrek vanuit Rockanje, de Mercuriuslaan. Rijd de Mercuriuslaan helemaal uit.
  2. Sla aan het eind linksaf de Alardusdreef op. Asfalt met rode fietsstrook.
  3. Bij de rotonde rechtdoor oversteken, het Kortedijkje in.
  4. De skateroute maakt een haakse bocht naar links, vervolgens weer naar rechts. Hier heet het Schapengorsdijk. Links van je ligt onderaan de dijk een asfaltfietspad, dat bij inritten vrij steil omhoog en weer omlaag gaat.
  5. Aan het eind de bocht naar rechts meevolgen. Verderop houdt het fietspad op. Steek de weg over en skeeler aan de rechterkant van de weg verder. Let op dat het hier omlaag gaat!!
  6. Neem het tunneltje onder de N57 door, en blijf daarna de route rechtdoor rijden. Dit heet eerst Duinpan, later Duinweg.
  7. Aan het eind gaat de route eerst omhoog, de Schenkeldijk op. Later gaat deze, vrij steil en onoverzichtelijk, in een scherpe bocht naar rechts weer omlaag. Let op !!
  8. Onderaan de helling eerst linksaf skaten, dan rechtsaf de parallelweg op van de Haringvlietweg. Deze gaat richting "Hellevoetsluis".
  9. Blijf ook in de bebouwde kom van Hellevoetsluis, het fietspad langs deze weg volgen. Verderop heet het Amnesty Internationallaan.
  10. Waar de winkels komen skeeler je met het fietspad mee omhoog, over de brug. Na de brug weer omlaagskaten, maar denk erom, HALVERWEGE de afrit moet je kunnen oversteken en het fietspad naar links de woonwijk inslaan!!
  11. Je skate, als je dit overleefd hebt, nu op het Trambaanpad. Dit loopt kaarsrecht tussen de nieuwbouwwijken door. Je rijdt hier iets hoger dan de omgeving, over het tracé van het oude, opgeheven RTM-tramlijntje. Let op de vele kruisingen met wegen uit de wijk.
  12. Na enige tijd verlaat de skatetocht de bebouwing en kom je kilometers lang door de wijdse polder te rijden. Nog altijd voert deze toertocht over de trambaan. Je passeert het dorpje Oudenhoorn en komt tenslotte uit in Zuidland. Let onderweg op de gemene drempels in het pad, telkens waar dit een verkeersweg kruist.
  13. In Zuidland rijd je langs de singels van de creatieve nieuwbouwwijk en kruis je de Stationsweg. Het station is uiteraard al jaren geleden opgeheven. Volg het pad rechtdoor richting "Spijkenisse".
  14. Nu rijd je het recreatiegebied Bernisse in. Na de houten brug over de Bernisse zelf sla je linksaf. Richting "Geervliet". De skateroute komt, na enige tijd afzien op rammelasfalt, uit op de Biertsedijk. Je rijdt nu aan de rechteroever van de Bernisse, een oud veenriviertje.
  15. De Biertsedijk buigt na enige tijd naar rechts. Na de bocht kun je linksaf de dijk af skaten. Je blijft langs de Bernisse rijden en krijgt hier, op de Oud Hoendehoeksedijk, aanzienlijk beter asfalt.
  16. Richting "Geervliet" blijven rijden. Tenslotte loopt het pad dood op de drukke Groene Kruisweg en moet je linksaf. Neem niet het achterste fietspad direct langs de Groene Kruisweg (N218) , maar het pad wat daar enkele meters vóór linksaf gaat.
  17. Dit daalt af naar het water, alwaar je rechtsaf onder het viaduct van de Groene Kruisweg doorgaat. Direct daarna weer rechts, voor het Shellstation langs, en verder linksaf door het parkje richting "Geervliet".
  18. Door het parkje heen het pad volgen, aan het einde bij de Toldijk linksaf en de brug over skeeleren. Volg de richting "Heenvliet".
  19. Over de brug bij de driesprong rechts aanhouden, de Wieldijk op. Volg deze om de kern van Heenvliet heen.
  20. Je passeert het Kanaal door Voorne, maar blijft rechtdoor de Wieldijk volgen. Deze loopt om de zandwinplas "Het Gat van Heenvliet" richting "Zwartewaal".
  21. Vóór Zwartewaal klim je linksaf omhoog, de Bernissedijk op. Volg deze langs de jachthaven naar het centrum.
  22. Ga op de Havenkade (Kadeplein) rechtsaf en geniet van de oud-hollandse klinkers onder je skatewielen.
  23. Verderop heet het Noordeinde, buiten de bebouwing Maasdijk. Die heeft aanzienlijk beter (org)asfalt.
  24. Na een tijdje, waar de dijk flauw naar links afbuigt, kun je rechts omlaag richting "Brielle"en het "Brielse Meer". Een alternatieve route gaat op dit punt rechtdoor. Die route gaat zo:
    1. Steek aan het eind van de dijk de drukke Groene Kruisweg (N218) over. Sla gelijk rechtsaf het fietspad op aan de overzijde. Richting "Brielle".
    2. Steek recht over bij het drukke kruispunt met de N57 (stoplichten) en blijf richting "Brielle" rijden.
    3. Bij het volgende kruispunt kun je linksaf de Kerkweg in. Hier kom je weer samen met de hoofdroute.
  25. Volg het pad omlaag de dijk af, houd dit een beetje links aan. Na enige tijd gaat het pad onder de Hartelbrug (N57) door. Gelijk na de brug, bij het restaurant, ga je linksaf en volg je de parallelweg van de N57. Eerst omhoog skeeleren en afzien, later ga je weer omlaag naar het industrieterrein Seggelant.
  26. Ga rechtsaf de industriewijk in. Eerst heet het hier Veckhoekse Sluisweg. Sla dan linksaf de Kerkweg op. Deze kruist de drukke Groene Kruisweg (N218). Steek over en volg richting "Vierpolders". De alternatieve skateroute komt hier weer samen.
  27. In Vierpolders komt de Kerkweg tenslotte uit op de Veckdijk/Dorpsdijk. Houd even links aan en ga over de dijk gelijk rechts weer omlaag. Langs het kerkje. Dit is de Dijckpotingen, de hoofdweg in de woonwijk hier. Geniet weer even van de klinkers of pak een trottoirtje mee. Verderop zijn fietsstroken met tegels.
  28. Aan het eind, na de sportvelden, skeeler je rechtsaf de Middelweg in. Rijd deze helemaal uit, volg aan het eind de bocht naar links mee, en ga bij de T kruising met de drukke Rijksstraatweg rechtsaf.
  29. Deze voert terug naar Brielle. Wij slaan na plm. honderd meter linksaf de Peltsersdijk in. Die slingert zich in een boog om de restanten van een oud fort heen en gaat over in een (voor skaters niet zo prettige) dijk.
  30. Volg deze tot je vlakbij Tinte uitkomt. Hier staan wat huizen. Links is de Natersedijk en rechts de Kade. Wij skaten min of meer rechtdoor (1e T kruising rechts, tweede T kruising iets links aanhouden) de Strypsedijk op. Volg deze richting "Rockanje".
  31. Helemaal aan het eind, bij de bocht naar links, heet het Verloren Arbeid. Hier komt de skateroute uit op de Nieuw Rockanjesedijk / Westvoorneweg (N496). Sla hier linksaf en gebruik het fietspad aan deze zijde van de rijbaan.
  32. Na enkele tientallen meters kun je bij de rotonde oversteken en gelijk rechtsaf slaan richting "Rockanje". Je skate nu op het fietspad langs de Nieuwe Achterweg terug naar Rockanje.
  33. Sla bij het begin van het dorp rechtsaf de Middeldijk op, en gelijk linksaf de Mercuriuslaan in. Hier ben je weer terug bij het begin van deze skate toertocht.

Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes op Voorne-Putten:

  1. Tochtje Bernisse-Haringvliet.
  2. Rabobank marathon Rockanje.
  3. Klein rondje over Voorne.
  4. Groot rondje over Voorne.
  5. Oostvoornse en Brielse merentocht.
  6. Rondje Zuidland-Hellevoetsluis.
  7. Rond de Brielse Maas.
  8. Landtong Rozenburg.
  9. Rond de Nieuwe Waterweg.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact