skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <


Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Rond de Brielse Maas.

Vierpolders-Spijkenisse vv.
(plm. 35 km.)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

pijl

Routekaartje...


Grotere kaart weergeven

toertocht en asfaltkwaliteit kaartjeasfalt rating kleuren legenda bij toertochtkaartje en wegdek beschrijving

pijl

Routebeschrijving.

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 12-10-2008
bewegingstijd: 2:19:30 u
afstand totaal: 34,64 km
gemiddelde snelheid: 14,9 km/u

Het parcours voert over de smalle landstrook tussen Brielse Maas en Calandkanaal. Terug ga je via de parkrand van Spijkenisse, Geervliet en Heenvliet. Je rijdt bijna overal over mooie, soms autovrije asfaltpaden of rustige wegen.
Ik vertrok vanaf mijn huis in het dorp Vierpolders. Daar is volop parkeerruimte. Gestart kan ook worden op het P+R terrein van Brielle of één van de andere P-plaatsen op het kaartje.

 1. Via het fietspad onderaan de Veckdijk verlaat je het dorp Vierpolders.
 2. Waar het pad omhoog komt, gelijk met de dijk, sla je rechtsaf de Vlaardingerhilseweg op. Let op het (overzichtelijke) hellinkje omlaag. Je skate tussen open akkers en moderne kassen door.
 3. Op de T kruising aan het eind, bij de laatste grote kassen sla je linksaf en kruis je het vroegere tracee van de oude RTM tramlijn Spijkenisse-Brielle. Alles is verdwenen. Je ziet alleen nog links van je de spoordijk lopen.
 4. Aan het eind skeeler je rechtsaf, de parallelweg langs de drukke Groene Kruisweg (N218) volg je tot de stoplichten.
 5. Op het drukke kruispunt met de N57 (Dammenweg) steek je over bij het stoplicht. Aan de overzijde gelijk links, opnieuw oversteken bij het stoplicht.
 6. Almaar rechtdoor klim je op het fietspad al rolschaatsend omhoog naar de bruggen. Je skate over het Brielse meer, maar je rijdt NIET verder over de Harmsenbrug verderop, een elegante tuibrug met enkele pyloon.
 7. In plaats daarvan neem je de afrit rechts omlaag (oppassen voor de onoverzichtelijke lange helling!). Volg het fietspad met de bocht mee omlaag.
 8. Waar van rechts tussen de bomen een tweede fietspad verschijnt, houd je links aan. Nu kom je op een kilometers lang fietspad, op de smalle landstrook tussen Brielse Maas en Calandkanaal. Over de dijk links zie je de binnenvaartschepen varen, daarachter de industrie in de Europoort. Rechts skeeler je achtereenvolgens langs de dorpen Zwartewaal, Heenvliet en Geervliet.
 9. Let onderweg op de onregelmatig voorkomende wildroosters. Let ook op de schapen, die dienen te worden tegengehouden. Samen met hun uitwerpselen vormen ze natuurlijke obstakels die veel van je skeelervaardigheden kunnen vragen.
 10. Bij de Hartelkering dichtbij Spijkenisse, gaat het pad de dijk op en onder de Hartelbrug door. De kering moet (samen met de dijk waarop je skeelert) het achterland beschermen tegen stormvloeden.
 11. Na de Hartelbrug de afrit omlaag nemen. Hoewel de steilte van de (lange) helling meevalt, is het zaak goed op je snelheid te letten.
 12. Onderaan het fietspad begint de Brielse Maasdijk, het parkeerterrein langs het sluizencomplex van Spijkenisse. Pleziervaartuigen kunnen hier de Brielse Maas verlaten of binnenkomen. Dagjesmensen, vissers en (hang)jongeren delen het recreatiegroen tussen parkeerterrein en sluis.
 13. De matig geasfalteerde Maasdijk passeert de sluisbrug en gaat via twee slingers over in de Plaatweg. Waar deze het gemaal passeert, wordt het klinkerwegdek zelfs een stukje nagenoeg onbeskeelerbaar.
 14. Waar de Plaatweg, na het gemaal en de sportvelden, linksaf slaat, skaten wij in de bocht rechtdoor (iets rechtsaf) de Veertig Morgenweg in.
 15. Aan het einde gaat deze als fietspad omhoog. Bij de T kruising bovenop de dijk skaten we rechtsaf.
 16. We blijven op de dijk. Deze gaat buitenom de wijken van Spijkenisse.
 17. Aan het eind bij de T kruising linksaf de Noordhoekseweg op. We rijden nu aan de overzijde van de sluiskolken.
 18. Het pad van de Noordhoekseweg komt uit op de Markenburgweg. Hier rechtsaf skaten.
 19. We blijven over de Markenburgweg rechtdoor skaten. Onder de Hartelbrug door en langs de jeugdgevangenis aan de linkerkant.
 20. Na de jachthaven heet het Noorddijk. Nog altijd rechtdoor skeeleren.
 21. Al rolschaatsend buiten het dorp Geervliet om rijden. Na de huizen nog even rechtdoor, en voorbij de dijk het fietspad linksaf nemen. Dit komt via een rechter- en een linkerbocht uit op de Toldijk.
 22. Hier gaan we rechtsaf de brug over de Bernisse over. Richting Heenvliet.
 23. Rechtsaf met de dijk meebuigend skaten we om het dorp Heenvliet langs. De Wieldijk.
 24. Volg deze eerst omlaag, vervolgens verder rondom het dorp.
 25. Na het zwembad klimmen we weer omhoog naar de dam in het Voornse Kanaal. Direct daarna linksaf het fietspad op. De Kanaaldijk West.
 26. Bij de stoplichten aan de brug steken we de N218 Groene Kruisweg over. Direct daarna rechtsaf het naastliggende fietspad op. Richting "Zwartewaal".
 27. Almaar het mooie fietspad blijven volgen langs de N218. Langs het dorp Zwartewaal, skate je rechtdoor richting "Brielle".
 28. Daar waar de weg stijgt, steek je rechtsaf de drukke N218 over, de Maasdijk op.
 29. Deze buigt wat terug richting Zwartewaal, maar ver voor je bij het water komt, sla je linksaf, de hol omlaag. Opletten voor het wegdek, de helling en het paaltje!
 30. Volg skeelerend de route van het pad. Deze "Buitengronden" loopt uiteindelijk onder de brug van de N57 door.
 31. Blijf deze route volgen. Na de brug en het terras van het "Geuzenpaleis" (vroeger heette deze uitspanning "Soestdijk") kom je langs het sluisje waar plezierboten aanleggen.
 32. Verderop linksaf richting "Vierpolders". Links is een bos waar herinneringsbomen zijn geplant. Almaar rechtdoor rijden, over de dijk.
 33. Je skate hier op de Nolle. Aan het eind links, vóór de rotonde de N218 Groene Kruisweg oversteken. Daarna de bocht rechts mee volgen om het P+R terrein.
 34. Aan het eind linksaf, richting "Vierpolders". Je skate hier opnieuw op de Nolle, die hier doorkliefd is door de Groene Kruisweg.
 35. Je rijdt almaar rechtdoor, tot dat je weer terugbent in Vierpolders.
 36. Goede reis!

Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes op Voorne-Putten:

 1. Tochtje Bernisse-Haringvliet.
 2. Rabobank marathon Rockanje.
 3. Klein rondje over Voorne.
 4. Groot rondje over Voorne.
 5. Oostvoornse en Brielse merentocht.
 6. Rondje Zuidland-Hellevoetsluis.
 7. Rond de Brielse Maas.
 8. Landtong Rozenburg.
 9. Rond de Nieuwe Waterweg.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact