skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <


Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Kasteel- en kloosterroute en
Grote Veldroute, Keijenborg.

Keijenborg, Kranenburg, Vorden, Ruurlo.(resp. 37 en 15 km.)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

pijl

Routekaartje...

toertocht en asfaltkwaliteit kaartjeasfalt rating kleuren legenda bij toertochtkaartje en wegdek beschrijving

pijl

Routebeschrijving.

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps voor de door mij gereden, gecombineerde route inclusief de extra omweg)
datum: 14-4-2009
bewegingstijd: 3:51:43 u
afstand totaal: 60.54 km
gemiddelde snelheid: 15,7 km/u

Je rijdt door een afwisselend landschap over rustige landwegen of fietspaden langs (soms drukke) autowegen. Het parcours bestaat uit de, door mij gecombineerd gereden, Achterhoekse "Kasteel- en Kloosterroute" (plm. 37km) en "Grote Veldroute" (plm. 15km). Beide maken deel uit van een veel groter VVV Routenetwerk De Graafschap. Het is mogelijk om meerdere van deze tochten te combineren, zoals ik deed. In totaal beslaan de routes minstens 200km. Vanwege werkzaamheden aan het fietspad maakte ik nog een extra lus van zo'n 10km.
Het Grote Veld is een mooi bosgebied boven Vorden. Kastelen of kloosters heb ik nagenoeg niet gezien.
Bij de VVV's zijn routekaartjes te koop en zij beschikken ook over meer informatie.
Ik parkeerde in de Koldeweiweg in Keijenborg. Vandaar verloopt de route. De route is duidelijk uitgepijld dmv. lichtgroene vierkante bordjes. Waar twee routes elkaar ontmoeten, zijn deze bordjes voorzien van het nummer van de beide routes.

 1. Aan het eind linksaf de Geltinkweg in, vrij snel weer rechtsaf Pastoor Thuisstraat.
 2. Deze komt uit op de geasfalteerde Hengelosestraat. De weg naar het even verderop liggende, Gelderse Hengelo. Niet te verwarren met de veel bekendere Twentse stad met dezelfde naam.
 3. Na ongeveer 500m linksaf de Steenderenseweg in skaten.
 4. De derde zijweg rechts, de Hogenkampweg in skaten.
 5. Na een kleine kilometer gaat deze, links aanhoudend op de viersprong, over in de Riefelerdijk.
 6. Nog een kilometer skeeleren over niet al te best asfalt, skate je rechtsaf de Koningsweg in.
 7. Blijf deze (al kronkelend) volgen tot de T kruising, daar rechtsaf blijft het Koningsweg heten.
 8. Bij de volgende T kruising gaat de inline route linksaf, de Wichmondseweg in.
 9. Bij de volgende T kruising gaat de inline route linksaf, de Lankhorsterstraat in.
 10. Bij de volgende kruising skate je linksaf het fietspad langs de drukke Vordenseweg (N316) op. Al snel moet je deze weg naar rechts oversteken.
 11. Je rijdt nu op de Memelinkdijk. Een prachtig Achterhoeks pad voor skeeleraars. Helaas ook voor tractoren...
 12. De eerste kruising links de Slotsteeg in. Let op, je ziet de kruising slecht.
 13. Bij de T kruising rechtsaf skeelerend de Maalderinkweg in.
 14. De tweede zijweg links, de Lieferinkweg gaan we in. Genietend van het fantastische orgasfalt rijden we slingerend door, onderwijl de onverharde zijwegen negerend.
 15. Na een bocht naar links, vervolgens weer naar rechts, komen we aan de kruising met de Lindeseweg. Hier rechtsaf.
 16. We blijven doorgenieten van het rolschaats asfalt en volgen de Lindeseweg verder, waar we de rijbaan verwisselen met het fietspad.
 17. Ik skeeler door een prachtig mooi, glooiend landschap, werkelijk een lust voor het oog. Over nog altijd voortreffelijk asfalt, een lust voor de voeten. Tussen de idyllische boerderijen wordt overal de mest uitgereden op het land. Bepaald géén lust voor de neus...
 18. Bij de T kruising linksaf de Zelledijk op, die al snel uitkomt op de volgende T kruising.
 19. Hier linksaf de Schuttestraat (genoemd naar de oud-parlementariër van het GPV?) op, en gelijk weer rechtsaf, over de brug, de Onsteinseweg in. Het bruggetje voert over de "Veengoot", een nogal prozaïsche naam voor het gekanaliseerde, rechte beekje dat eronderdoor stroomt. Van Lichtenvoorde naar de IJssel.
 20. We volgen de Onsteinseweg tot over het spoor, de spoorlijn Zutphen-Winterswijk, en nemen bij de kruising met de Ruurloseweg (N319) het fietspad linksaf.
 21. Dit skeeleren we kilometers door tot we voor Vorden weer bij het spoor uitkomen. Onderweg passeren we Kranenburg met de grote RK kerk en het prachtige landgoed.
 22. Vóór de spooroverweg steken we rechtsaf over de drukke Ruurloseweg (N319). De Industrieweg naar, jawel, het industrieterreintje van Vorden.
 23. Niet naar links meebuigen, maar de Netwerkweg in. Zonder netwerken geen bloeiende onderneming..
 24. De eerste zijweg links, de Handelsweg in. Gelijk voorbij de skatewinkel (!) weer rechtsaf de Kerkhoflaan in.
 25. Bij de Oude Zutphenseweg even linksaf, gelijk weer rechtsaf. Nu skeeler je op het mooie asfalt van de Galgengoorweg. Je rijdt door het Grote Veld, een prachtig bosgebied met kasteeltjes, zoals bv. de Wildenborch, en bankjes voor vermoeide skeeleraars.
 26. Blijf deze weg, door bos en langs open plekken, kilometerslang volgen.
 27. Tenslotte skaten we linksaf de Schoolhuisweg in. Deze maakt een bocht naar rechts en komt dan, vlakbij landgoed de Wildenborch, uit op de drukkere Wildenborchseweg.
 28. Hier rechtsaf. Let op, het rode fietsasfalt is echt abominabel asFOUT.
 29. Gelukkig gaan we al snel linksaf, langs de tuin van de Wildenborch, de Kapelweg in.
 30. We skaten bij de T kruising linksaf de Mosselseweg in, die verder op de driesprong rechts aanhoudend, overgaat in de Wiersserbroekweg.
 31. Waar deze de drukke Schoneveldsdijk kruist, slaan we rechtsaf, deze dijk op. Aan de overkant ligt het kasteeltje van Wiersse in het bos.
 32. Nu even, op je tandvlees, het asfout trotseren tot je weer bij de drukke Ruurloseweg (N319) uitkomt. In de buurtschap Medler. Deze steken we over en slaan linksaf het tegenoverliggende fietspad op.
 33. Dat volgen we in de richting "Ruurlo". We kruisen daarbij het spoor weer. Waarna de weg verder "Vordenseweg" heet...
 34. Vóór Ruurlo en na de Baakse Beek, gaat de route rechtsaf de Zelhemseweg (N315) en vervolgens nogmaals rechtsaf de Hengeloseweg op. Toen ik mijn tocht reed, was het fietspad verdwenen in een kilometers lang en metersdiep zandgat. Voldoende reden voor mij om onderstaande, alternatieve route te nemen. Dat bleek niet echt een onverdeeld genoegen. Eigenlijk alleen geschikt voor de echte bikkels. Toekomstige rolschaatsers doen er dan ook verstandig aan, hier op de officiële route (welke dan ongetwijfeld voorzien zal zijn van een voortreffelijk fietspad) te blijven.
  1. Ik reed rechtsaf, na het kasteel van Ruurlo, om de tuinen heen. Dat is de Stapeldijk (N312), een autoweg die niet echt lijkt ingericht voor skeeleraars. Tussen de langsrazende auto's op de rijbaan, er is geen fietspad. De chauffeurs kijken gelukkig goed uit, maar let op...
  2. In de buurtschap De Bruil komen er weer rode fietsstroken. Die zijn dan wel informatief voor de auto's, maar vanwege het asfalt voor inline skaters minder geschikt. We houden op de viersprong rechts aan.
  3. Dit is de Tolhutterweg. Aanvankelijk nog met fietsstroken, later zonder. Net voorbij het bruggetje over de Baakse Beek (issieweer..) slaan we rechtsaf.
  4. Dit is de Elzeboomweg. Die volgt aanvankelijk de beek, maar buigt later af. Het wegdek kun je eerst nog omschrijven met "asfout", later wordt het echt kwaliteit "droge rivierbedding"...
  5. We slaan zodra het kan rechtsaf, de Boskapelweg in. Hopend op beter berijdbaar wegdek droom ik van een gat in de markt: skeeler-vering.. De weg is genoemd naar een alleraardigst kapelletje, dat nu bewoond wordt. Ik constateer dat mijn vullingen het tot nog toe houden.
  6. Het lijden duurt tot de kruising met de Zelhemseweg (N315). Ook hier nog een diep zandgat in plaats van een fietspad. Ik kan kiezen tussen het asfalt van de drukke autoweg, of het zandpad dat rechtdoor loopt.
  7. Noodgedwongen kies ik voor het eerste. De bestuurders houden rekening met mij, tot waar ik kan afbuigen naar de buurtschap Veldhoek, zo'n dikke kilometer doodsverachting verderop.
  8. Ik leg aan bij de horeca aan de Varsselseweg, een glas cola op een zonnig terras om de schrik weg te drinken.
  9. Na het bos ga ik rechtsaf de Bleuminkweg in. Geen Elzeboom-asfalt, maar ruw genoeg...
  10. Verderop naar rechts en gelijk links. De Wassinkweg op. Deze volgen tot bij de Sarinkdijk.
  11. Daar linksaf slaan, waar het rechtdoor onverhard verder gaat. We zijn als overlevenden van de alternatieve route terug op de oorspronkelijke skeelerroute. Vlak langs golfterrein 't Zelle. Hier vervolgen we verder de officiële route. We hebben zo'n 10 extra km's gereden!
 35. We volgen de Sarinkdijk, en slaan, na de viersprong, de volgende weg rechtsaf in, de Hazenhutweg. Deze volgen we, meebuigend met de verharde weg. Het asfalt oppervlak daalt snel in kwaliteit.
 36. De bochten naar links meedraaien en proberen mee te stuiteren met het wegdek. Eigenlijk hoort zoiets niet in een skateroute. Ik begin terug te verlangen naar het eerdere Elzeboomweg-asfout.
 37. Bij de T kruising met de Varsselseweg volgt de verlossing. Hier linksaf deze Varsselseweg op.
 38. Uitrijden tot de molen. Hier rechtsaf de Veldermansweg op. Verderop nogmaals rechtsaf.
 39. Je bent nu op de (Marijke Van) Rijnweg. Prima asfalt die je je eerdere ontberingen doet vergeten.
 40. Kilometerslang almaar rechtdoor rijden. Laat je niet afleiden door het stukje "Parijs-Roubaix"-keien dat onderweg getrotseerd moet worden.
 41. De weg heet inmiddels Varsselsestraat. Bij de kruising met de Hengeloseweg skaten we rechtsaf. Oversteken naar het fietspad aan de overzijde.
 42. Verderop heet dit Zelhemseweg. In de buurtschap Dunsborg linksaf de Kroezerijweg in, richting "Keijenborg".
 43. Almaar rechtdoor, ook rechtdoor over de rotonde met de N316, en we rijden weer het dorp Keijenborg binnen.
 44. De tweede weg rechts is weer de Koldeweiweg, waar ik begon. Hoera, gehaald!

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact