schaatsthuis verhalen archief ijskansen websporen contact
Archief oude bulletins

Winterbulletin no. 29 door Cees van Zwieten

(18-03-05)

Lente.

Dat was een mooie maartwinter, waar we nog lang met plezier op terug kunnen kijken. Helaas niet voor diegenen die bij winter uitsluitend aan schaatsen denken. In het noorden van het land is wel hier en daar geschaatst tussen de grote sneeuwmassa’s.

De liefhebbers van sneeuw kwamen in een groot deel van het land ruimschoots aan hun trekken. Nooit viel er in een zo groot gebied zo veel sneeuw. Plaatselijk in zuid-Friesland lag 50cm; daarvan is vrij zeker 45 cm binnen één etmaal gevallen. Dat is extreem veel, want zelfs in de zomer, als de neerslaghoeveelheden binnen een etmaal soms hoog uitvallen, is 45 mm water in een etmaal zeer veel. (1 cm sneeuw komt overeen met 1 mm regen)

De eerste decade van maart viel door dit spectaculaire winterweer bijzonder koud uit. In De Bilt kwam het gemiddelde uit op +0,3°C tegenover ongeveer 4°C normaal. We moeten tot 1987 terug om een koudere eerste decade van maart te vinden : in 1987 werd het -0,7°C gemiddeld over de eerste 10 dagen van maart in De Bilt. In het noorden van het land was het toen nog kouder met op vliegveld Eelde een gemiddelde van -4,0. Landelijk was de eerste decade van maart 1971 nog kouder; in De Bilt was het gemiddelde toen -2,5°C

Ook bracht deze maand maart op veel plaatsen recordlage temperaturen. In het gebied waar 30 cm of meer sneeuw lag op 3 maart heeft het 18 tot 21 graden gevroren. Dat gebied beslaat een deel van Friesland, het midden van Drente en een deel van de Flevopolder en de kop van Overijssel. Daarmee is aangetoond, dat zeer lage temperaturen in ons nieuwe klimaat nog steeds mogelijk zijn. Onder ideale omstandigheden kan het in januari of februari nog steeds dalen tot omstreeks -25. Of dat binnenkort gebeurt, hangt van te veel toevallige factoren af om daar een uitspraak over te doen.

Sinds een paar dagen heeft de lente zijn intrede gedaan in ons land. Afgelopen woensdag, 16 maart, steeg het kwik meteen tot zeer hoge waarden, van 16° in het noorden tot 20° in het zuiden van het land. In Limburg werd plaatselijk meer dan 20° gemeten. Op sommige plaatsen in Friesland lagen er nog opgeschoven sneeuwhopen bij dit lenteweer.

Met deze hoge temperatuur bracht maart 2005 een nieuw record : nooit werd binnen een kalendermaand een zo groot temperatuurverschil in Nederland gemeten als in deze maand. Op 4 maart werd het -20,7 in Marknesse en op 16 maart kwam +21,0 op de thermometer in Gilze-Rijen; een verschil van 41,7°. Volgens weerhistoricus Ad Vermaas is dit een nieuw record; eerder werd in maart 1931 een verschil van 41,1 gemeten; op 10 maart -17,8 in Warnsveld en op 20 maart +23,3° in Maastricht.

Wat mij aan dit nieuwe record opvalt is, dat het niet ontstaan is door een extreem hoge temperatuur, maar door een extreem lage! De -20,7°C van Marknesse brengt het record zo scherp, want 21,0°C in maart is niet zo’n thermisch hoogstandje. Dat geeft hoop voor de toekomst van de winter in Nederland : in het nieuwe klimaat wordt het niet persé altijd warmer.

pijl terug

Winterbulletin no. 28 door Cees van Zwieten

(06-03-05)

Wisselend.

De maartvorstperiode loopt op zijn eind. Gisteren dooide het in de ochtend al flink in het zuidwesten. In de afgelopen nacht en ochtend heeft het weer matig en plaatselijk streng gevroren; Rotterdam kwam tot -7,1. In de loop van vandaag draait de wind naar noord tot noordwest en komt de dooi geleidelijk verder het land in. Vandaag dooit het vooral in het westen en noordwesten, morgen zal het in het hele land dooien.

Door deze koude nacht met een beetje wind kan de ijstoestand verbeterd zijn. Op de “meldplek schaatsijs” op deze site zijn een paar meldingen van schaatsijs te vinden. Soms met redelijk en soms met onbetrouwbaar ijs. Het betreft de Ankeveense plassen en Oostvaardersplassen. Een waarschuwing blijft op zijn plaats: op veel plaatsen, met name in het zuidwesten is het ijs onbetrouwbaar. Als je de situatie ter plaatse goed kent en de geschiedenis van de ijsaangroei in de gaten hebt gehouden, dan kan je de ijstoestand beoordelen. Houd er rekening mee, dat de situatie over korte afstand wisselend kan zijn.

pijl terug

Winterbulletin no. 27 door Cees van Zwieten

(05-03-05)

Onbetrouwbaar.

Het zou en het moest doorgaan, die marathon op natuurijs. De mannen van de schaatsmarathon kozen voor Veenoord, zo heb ik begrepen. Het werd een klein drama, want na twee ronden werd de wedstrijd stilgelegd : één voor één gingen ze door het ijs en op hun gezicht. Je zag de gaten van 10 cm in het ijs; onder een heel dun ijslaagje lag nog dat dikke pak sneeuw. Heel bijzondere beelden waren dat op TV, met zo’n gelige ijsvlakte die aan de winter van 79 deed denken. Toen was het ijs in het algemeen zeer slecht door sneeuw, dooi en ijzel.

Wat was er gebeurd? Ik las vanochtend in de krant, dat de ijsmeester van Veenoord verbaasd was geweest, dat het water zo langzaam bevroor. Het vroor immers zeer streng? Er is echter wel een verklaring voor. Bij dit soort situaties gaat het om pure stralingkou, die afhankelijk is van een paar factoren. Twee belangrijke factoren waren sneeuw en (afwezigheid van) wind. Als je water sproeit op de sneeuwlaag, dan ben je een groot deel van die extreme uitstraling al kwijt. Anders gezegd : boven die ijsbaan was het helemaal niet extreem koud! Misschien maar -5 of -6.

Hoe zou het water nu snel moeten bevriezen? Een beetje wind zou wel geholpen hebben om de warmte van de ijsbaan af te voeren; het bevriezen had dan nog enig tempo gehad. Maar dat was nu precies de andere factor, die een rol speelde in deze extreme nacht : er was vrijwel geen wind meer, zodat deze hulp er niet was. Een merkwaardige paradox: de windstilte, die de extreme kou deed ontstaan, werkte nu tegen in het bevriezingsproces.

En dan die zeer strenge vorst. Vaak hoor ik in mijn omgeving uitdrukkingen als : “het heeft vannacht wel x graden gevroren..” ; of “.. nog een paar nachten met matige vorst, en dan…”. Bij ijsaangroei telt ook de duur van de vorst; beter is het om naar het gemiddelde van een etmaal te kijken. Een nacht met -10, met in de middag +3 doet niet zoveel. Een heel etmaal rond -4 is beter. De strenge kou duurde in het geval van 4 maart in het noorden ongeveer 12 uur en in het westen misschien maar een uur of 8.

De flop van Veenoord geeft al een aanwijzing, dat de strenge kou van 4 maart op veel plaatsen te weinig is geweest voor snel aangroeien van het ijs. Er zijn te veel factoren die tegen zitten. Vooral in het zuidwesten van het land zal er geen sprake zijn van schaatsen. Ik zag wel een bericht over iemand die op een slootje was geweest in de Alblasserwaard. In de Krimpenerwaard ging iemand even snel door het ijs op een slootje als dat hij er op stapte.

Mogelijk ligt er hier en daar in het noorden van het land, maar dan zeer plaatselijk, net voldoende dik ijs. Wil je de situatie inschatten, dan moet je ter plaatse de geschiedenis van de ijsaangroei kennen. Ligt er sneeuw op het ijs, vergeet het dan maar. En voor de rest is het parool : het ijs is onbetrouwbaar.

Intussen is het koudegetal in deze vorstperiode in De Bilt opgelopen tot 15,4. Dat is heel respectabel voor een vorstperiode in maart, maar onvoldoende voor schaatsijs. Het koudegetal voor de hele winter is nu opgeklommen tot 29,7 ; daarmee laat deze winter 27 zachtere winters sinds 1901 achter zich. Onder deze zachtere winters bevinden zich oa 2000, 2001, 2002 en 2004. Het ziet er naar uit, dat vanaf vandaag de kou geleidelijk afneemt. De sneeuw zal in de maartzon snel gaan smelten en de vorst verdwijnt geleidelijk.

pijl terug

Winterbulletin no. 26 door Cees van Zwieten

(04-03-05)

Winterhistorie.

Ongelooflijk, wat er deze maartdagen van 2005 gebeurt. Gisterenavond ging bij opklarende lucht de temperatuur razendsnel omlaag. Voor middernacht was de temperatuur plaatselijk al tot omstreeks -15 gedaald. Hoe is dat alles nu in maart mogelijk?

Als je het verloop van het weer in de afgelopen dagen van te voren zou hebben aangekondigd, was je compleet voor gek verklaard. Het is een buitengewoon gunstige samenloop van omstandigheden. Ten eerste : de dikke sneeuwlaag. Ten tweede : in de middag aanvoer van koudere en zeer droge lucht. In de derde plaats : de opklaringen die ons land binnen kwamen. En last but not least : het wegvallen van de wind. Alles werkte op het juiste moment samen. En dan kan het weer in Nederland : de waarachtige winter is terug!

Vanochtend vroeg kwam het op veel plaatsen in Nederland tot strenge (beneden -10) of zeer strenge vorst (beneden -15). Rotterdam : -13,4 ; De Bilt -14,4 ; Schiphol : -15,9 ; Leeuwarden -16,3 en Lelystad -17,7 en Eelde -18,4. Het KNMI meldde vanochtend als laagste temperatuur : -20,7°C in Marknesse. Ik heb het nog even opgezocht : Marknesse ligt in de Noordoostpolder oostelijk van Emmeloord. De Leeuwarder Courant meldt vanochtend temperaturen in Friesland van -18 tot -20,9. Ik kan hier niet nagaan of dit officieel erkende waarnemingen zijn.

Het officiële kouderecord voor maart voor heel Nederland is hiermee gesneuveld. Het stond op naam van Wageningen op 7 maart 1971 met -18,7°C. Dat is dan het record voor de waarnemingen sinds 1901. In het verre verleden, namelijk in maart 1845 is al eens een temperatuur van omstreeks -20 gemeten. Maar dat is een ander verhaal : maart 1845 was bitter koud met een maandgemiddelde van -2,3°C. We zouden nu een gat in de lucht springen als we hartje winter zo’n koude maand kregen. Met Pasen, op 23 maart, stond men nog op het ijs!

Niet alleen het landelijk record is gesneuveld. De Bilt, Eelde en Twenthe beleefden vannacht een plaatselijk maartrecord. De Bilt ging van -13,9 naar -14,4 ; Twenthe van -15,4 naar -16,1 en Eelde maar liefst van -15,6 naar -18,4. Van weerman Leen de Koning in Nieuwerkerk aan de IJssel ontving ik het bericht, dat ook Rotterdam (Luchthaven) een nieuw maartrecord heeft met -13,4°C. Het oude record dateert van 7 maart 1971 met -11,4. En dan op "klomphoogte" in Rotterdam : -16,5°C. Ruwweg kan gesteld worden, dat Zuid Holland de koudste maartnacht beleefde van de afgelopen eeuw. Er waren zelfs plaatsen, waar de -15 gehaald werd; en dat is zelfs voor de wintermaanden uitzonderlijk in onze provincie.

Het opvallende is, dat op diverse plaatsen al om half vijf of vijf uur al het minimum werd gemeten. Waren de omstandigheden gunstig gebleven, dan was het kwik misschien nog iets verder weggezakt. Normaal gesproken zal het minimum pas omstreeks zonsopgang gemeten worden. Ook mijn tuinthermometer gaf al vroeg het minimum aan : -7,1 om 5:17 uur. Je ziet hieraan ook, dat het in de stad veel minder koud is geweest dan in het open veld.

Nog één belangrijke vraag moet ik behandelen : wordt er nog geschaatst? Ik kan daar in het algemeen geen duidelijk antwoord op geven. Vanochtend geeft de ijspluim van het KNMI weer heel andere ijsdiktes aan. Kennelijk is het uitgangspunt een nieuwe ijsmeting. Uitgangspunt is ongeveer 6 cm vandaag; daarna gaat het de komende dagen nog naar ongeveer 8 cm ijs. Dat zou voldoende moeten zijn om hier en daar te gaan schaatsen!

De sneeuw is echter wel een complicatie. Waar een witte laag sneeuw ligt, zal het ijs mogelijk te dun zijn en te dun blijven. Lag er water en sneeuw, of papsneeuw op het ijs, dan kan het vandaag zijn bevroren tot een stevige ijslaag. Is deze laag vastgevroren aan de ijslaag eronder, dan zal er een dikke ijslaag liggen. Woon je in een gebied met vannacht een temperatuur beneden -15, dan lijkt me de kans daarop aanwezig. Bedenk wel, dat -15 indrukwekkend klinkt, maar dat die strenge kou maar een paar uur geduurd heeft; het effect is dus beperkt.

De algemene indruk is, dat het ijs te dun en/of van slechte kwaliteit is. In theorie kan het gebeurd zijn, dat de papsneeuw gedeeltelijk tot een ijslaag is bevroren. Dan zouden we te maken krijgen met twee lagen ijs gescheiden door papsneeuw. Kortom : een onoverzichtelijke situatie. Als je toch gaat schaatsen, zal je de situatie ter plaatse goed moeten bekijken en veiligheidsmaatregelen moeten treffen, zoals: samen schaatsen met ijspriem en touw.

Mensen, mensen : wat een fantastisch slot van deze winter; hier had ik niet eens van durven dromen! Er is nog hoop voor de toekomst in dit zogenaamde nieuwe klimaat. Weg met alle pessimistische verhalen over de verdwenen winter. En vandaag schrijven we winterhistorie.

Tenzij anders vermeld is de bron van de temperatuurgegevens : KNMI

pijl terug

Winterbulletin no. 25 door Cees van Zwieten

(03-03-05)

Kouderecord.

Een fantastische uithaal van de winter in maart! Het lijkt niet op te kunnen. Vandaag zag ik een paar filmpjes van de sneeuw in het noorden van het land. Je gelooft je eigen ogen bijna niet als je de stuifsneeuw ziet boven een 40 cm dikke sneeuwlaag. Hartje winter in Canada lijkt het wel.

Ook in Zuid Holland is een mooi pak sneeuw gevallen. In mijn tuin mat ik vanochtend plaatselijk 11 cm sneeuw; daar moet dan nog wat oude sneeuw van zondag en dinsdag bij zitten. De hele dag kijken we tegen de besneeuwde bomen en struiken aan. Slechts de wind kon wat van die sneeuw weg krijgen, want de temperatuur bleef net te laag om smelten te veroorzaken. Om een uur of twee vroor het kennelijk nog in de stad, want op het Hofplein zag ik een paar wolkjes stuifsneeuw.

Al met al een uniek gebeuren. Eerder was het zeer koud in maart 87, toen het noorden van het land met zware ijzel en sneeuw te kampen had. Er volgde toen in het noorden van het land een lange serie vorstdagen met ijsdiktes tot boven de 10 cm. Maart 1971 presteerde het om in De Bilt een echte koudegolf te veroorzaken. In Wageningen werd toen het maartrecord voor een minimumtemperatuur gevestigd : -18,7°C op 7 maart.

Hoe is het nu met de ijstoestand? Het lijkt me, dat die zeer chaotisch is; dat betekent, dat het van plaats tot plaats kan verschillen en zelfs over zeer korte afstanden. Waar het ijs met een dikke laag sneeuw bedekt is, zal de ijsaangroei nauwelijks verder gaan. Het ijs zal dan in het midden van het land zeker te dun zijn. Het KNMI komt tot ongeveer 4 cm. Er zijn echter ook plaatsen, waar sneeuw op het ijs met water vermengd is; hierdoor kan een aantal centimeters sneeuwpap zijn ontstaan, die vannacht tot een stevige ijslaag kan aangroeien. Van bovenaf lijkt het me moeilijk te bepalen of die laag dan weer vastgegroeid is aan een oude ijslaag. Als dat het geval is, kan er een voldoende dikke ijslaag zijn ontstaan; evengoed kan het 50 meter verderop weer anders zijn, met twee niet aan elkaar gevroren lagen. Met andere woorden : onbetrouwbaar ijs.

Nog even terug naar de komende nacht. Op dit moment, dat is 22 uur , is in het noorden van het land de temperatuur al tot beneden -10 gedaald. Ook elders in het land klaart het nu op en kan de temperatuur zeer snel gaan dalen, met name als de wind is weggevallen. Temperaturen tot -15 zijn vannacht en morgenochtend heel goed mogelijk, al zullen ze voor het zuidwesten van het land niet zijn weggelegd. Om tot extreme temperaturen te komen moeten wel alle factoren mee zitten. Dat zal slechts in een beperkt gebied van het land het geval zijn; het record van Wageningen komt dan in het vizier.

Ik verwacht wel op grote schaal strenge vorst (beneden -10). Het minst koud zullen het zuidoosten en het uiterste noordwesten zijn. In het noordwesten kan in de loop van de nacht de wind al weer gaan draaien en kan wat bewolking binnen schuiven. Morgenochtend zullen we het weten : een nieuw kouderecord voor maart of niet? In ieder geval halen we de koudste maartnacht sinds jaren binnen en de koudste nacht van de winter.

pijl terug

Winterbulletin no. 24 door Cees van Zwieten

(02-03-05)

Sneeuw op sneeuw.

Wat een spectaculair slot brengt ons deze winter. Na die heftige kou-inval afgelopen zondag kregen we te maken met een zeer koude nacht met temperaturen rond -10. Daarna kwam een sneeuwgebied ons land binnen en bracht gisteren in Noord Holland plaatselijk 15 cm sneeuw. Vandaag in het opnieuw raak : in het noorden van het land is vannacht 20 tot 30 cm sneeuw gevallen. Dat zijn voor Nederland uitzonderlijke hoeveelheden.

Het sneeuwspektakel wordt veroorzaakt door een complexe storing die zich uitstrekt van Denemarken naar het Kanaal. Door de kou-inval van het weekend is het overal in west Europa nog erg koud en zo ook deze storing. Er zitten verschillende sneeuwgebieden in die langzaam naar het westen trekken. Mogelijk valt er vandaag en de komende nacht nog veel meer sneeuw, en hopelijk dan ook in het zuidwesten.

Maar nu het staartje : de wind draait weer naar het noordoosten voert dan iets koudere lucht aan. Donderdagavond klaart het vanuit het noorden op en gaat de wind liggen; daardoor zijn alle factoren aanwezig voor een extreem koude nacht : een dikke laag verse sneeuw, reeds aanwezige koude lucht, een heldere hemel en weinig wind. Het KNMI verwacht dan minimumtemperaturen van -10 tot -15. Dat is op zich al bijzonder en zeker voor maart is dat extreem. Als alle omstandigheden gunstig zijn, dan is het mogelijk dat het oude landelijke maartrecord, -18,7 op 7 maart 1971 in Wageningen, zal gaan sneuvelen!

Zulke lage temperaturen zullen het ijs niet verder helpen. Door de dikke sneeuwlaag groeit het ijs nauwelijks aan. De ijsaangroeigrafiek van het KNMI gaat niet verder dan een centimeter of 4. Dat is absoluut onvoldoende voor enig ijsvermaak. Maar mooi is het wel, zo’n winters slot van die aartstreuzelaar.

pijl terug

Winterbulletin no. 23 door Cees van Zwieten

(28-02-05)

Sneeuw op ijs.

Gisteren beleefde ik de mooiste dag van deze winter en eigenlijk ook één van de mooiste winterdagen van de laatste jaren. Om ongeveer half twaalf in de ochtend fietste ik door een dichte sneeuwbui met tegenwind naar huis door Rotterdam. De sneeuw werd op straathoeken hoog opgezogen door een stevige noordoostenwind. Omdat het nog steeds licht vroor bleef de sneeuw ook mooi liggen. Prachtig, zo’n inval van arctische lucht, direct vanuit de poolstreken over Scandinavië aangevoerd. Het maakte deze winter voor mij een klein beetje goed.

De koude lucht drong in de loop van zaterdagmiddag ons land binnen. In Groningen, Friesland en Drente begon het aan het eind van de middag licht te vriezen. In de loop van de avond en nacht kwam de koude lucht het hele land binnen, waarbij een paar lichte sneeuwbuitjes vielen. Zondagochtend vroor het in het hele land licht en bij een matige noordoostenwind vielen er hier en daar sneeuwbuien. In de omgeving van Rotterdam lag er rond het middaguur 2 tot 3 centimeter sneeuw. In de van oorsprong arctische lucht kwam de temperatuur op de meest plaatsen niet boven 0. Het merkwaardige is, dat volgens de voorlopige gegevens De Bilt een maximum had van 0,0°C. Dat betekent : net geen ijsdag. De omgeving van Rotterdam beleefde wel een ijsdag met een maximum van -0,4°C.

Een heel bijzonder weerdag was het gisteren. Een dergelijk binnenvallen van arctische lucht over Scandinavië, met sneeuwbuien, komt eigenlijk weinig voor. Het deed mij heel even denken aan de winter van 85; dat was een prachtig spektakel met een temperatuur die direct al een paar graden lager was dan gisteren. Het geeft in ieder geval aan, dat het nog steeds kan gebeuren, dat de kou ons land snel verovert; alleen het tijdstip in het seizoen is nu ongunstig, met maart voor de deur.

Van schaatsijs komt natuurlijk niets meer terecht. Wel beleefden we een zeer koude nacht met temperaturen van -9 tot -12. Twenthe meldde -11,8 als minimum. Overal ligt nu ijs; ik kon dat om half één vanmiddag mooi zien vanuit de trein van Maassluis naar Rotterdam : mooi zwart ijs op de Vlieten in het Westland; wat zonde nou, dat dit ijs nooit gebruikt gaat worden. Zelfs in de Delfshavense Schie in Rotterdam zag ik een spoortje ijs en dat gebeurt niet zo gemakkelijk. Verklaarbaar is het wel uit de koudere periode met sneeuw die achter ons ligt, waardoor het water al koud was.

De ijsverwachting van het KNMI laat iets bijzonders zien : volgens de operationele verwachting blijft de ijsdikte de komende week op 2 à 3 cm hangen; en dat ondanks de zeer koude nacht die van donderdag op vrijdag verwacht wordt. Dit kan maar één ding betekenen : de verwachting is, dat er een flinke laag sneeuw op het ijs komt te liggen. Dat moet dan gaan vallen als een kleine depressie ons land nadert; in de loop van vannacht kan het dan in het westen al gaan sneeuwen. Door de sneeuwlaag die op het ijs komt te liggen, zal verdere aangroei sterk vertraagd worden. Na morgen blijven we voorlopig nog in de kou, met ’s nachts vorst en overdag lichte dooi.

pijl terug

Winterbulletin no. 22 door Cees van Zwieten

(25-02-05)

Op het verkeerde been.

De winter krijgt er nog even zin in. De verwachtingen zien er vandaag nog iets mooier uit dan gisteren. In de ijspluim van het KNMI zien we nu een verwachting van 5 cm ijs in de loop van volgende week! Wie had dat nou nog gedacht na zo'n slappe winter?

In de loop van zaterdag gaat met een matige noordoostenwind zeer koude vrieslucht uit Scandinavië over ons land stromen. Al in de loop van zaterdagmiddag kan het in een groot deel van het land gaan vriezen. Zondagochtend vriest het op de meeste plaatsen matig en zondagmiddag zal het in het grootste deel van het land blijven vriezen met middagtemperaturen van 0 of +1 in Zeeland tot -4 in het oosten en noordoosten van het land. En echte winterdag dus met ijsaangroei tot een paar cm. Ook maandag zal zeer koud zijn met in de vroege ochtend temperaturen van -4 tot -10. In de middag opnieuw op veel plaatsen lichte vorst. Dinsdag nadert vanuit het noorden een storing die dinsdag en woensdag neerslag gaat brengen; mogelijk wordt dat een pak sneeuw. De ergste kou is er dan weer vanaf ; vrij koud blijft het nog wel de hele week.

De ijspluim van het KNMI (de ijsaangroei-verwachting) laat voor het eerst dit jaar een aardige ijsdikte zien. Volgens de operationele verwachting kan er vanaf maandag ongever 5 cm ijs liggen; daarna kan de dikte nog iets oplopen tot bijna 7 op donderdag. Dat klinkt onverwacht goed : 7 cm ijs. Wel moet er bij gezegd worden, dat de onzekerheid voor de dagen na maandag steeds groter wordt. Bovendien is de operationele verwachting erg positief over de kou en de ijsaangroei en laten vrijwel alle members uit het ensemble minder vorst en dus minder ijs zien. Morgen weten we weer meer. Zou de ijsaangroei echt zo gaan als nu wordt aangegeven, dan zal er maandag op slootjes en vijvers geschaatst gaan worden. Voor het grote werk op vaarten en plassen is het ijs niet dik genoeg.

Mogelijk ben ik door deze aartstreuzelaar onder de winters opnieuw op het verkeerde been gezet. Mijn verwachting van vorst aan het eind van januari kwam niet uit. We bleven tot op heden van echte vorst verstoken. En juist nu ik in de vooorgaande bulletins heb aangekondigd, dat het seizoen gesloten is, komt deze winter met zo'n eindsprint aanzetten. Een gekke winter. Deze situatie, met eindelijk weer eens een onvervalste uitval van arctische lucht over Scandinavië, geeft wel hoop : het kan nog steeds!

pijl terug

Winterbulletin no. 21 door Cees van Zwieten

(24-02-05)

Pleister op de wonde.

Wie uitsluitend in schaatsen belang stelt, leze maar niet verder. Het hoofdstuk "natuurijs" is deze winter gesloten en dat zonder ooit geopend te zijn. Het is teleurstellend om te zien hoe deze winter er op het laatst nog een licht winterse periode uit perst. Waarom kregen we deze situatie niet in januari of december; de kans op ijs was dan veel groter geweest. Nu moeten we het doen met een beetje nachtvorst en lichte sneeuw. Veel sneeuw is er niet gevallen en het meeste dooit gewoon snel weer weg; zo gaat het in ieder geval hier in Rotterdam en omgeving.

Al met al is Nederland nu eén van de weinige plaatsen in Europa waar het niet echt wintert. Zelfs Engeland krijgt grote hoeveelheden sneeuw. Het gebeurt vaker in een periode, waarin heel Europa met sneeuw en/of vorst te maken heeft : ons land doet dan net niet mee met de overvloedige sneeuwval. En van een vorstperiode zal zeker geen sprake meer zijn.

De vooruitzichten voor het weekend laten nog een mooie uitsmijter van deze winter zien. Aan de oostflank van een krachtig hogedrukgebied bij IJsland gaat zeer koude lucht uit de poolstreken over Scandinavië naar het zuiden uitvloeien. Deze zeer koude lucht zal dan tijdelijk ook Nederland aandoen. De temperaturen kunnen in het weekend nog even flink omlaag gaan, waarbij het op zondag waarschijnlijk ook overdag blijft vriezen. Ook dan kan er sneeuw vallen; laten we hopen dat dat nog gebeurt; bij die lage temperaturen zal de sneeuw dan kunnen blijven liggen. Op die manier neemt de winter van 2005 afscheid met de koudste periode aan het eind van de winter. Een kleine pleister op de wonde.

pijl terug