skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars die de nightskate in schiedam meemaken

De Schiedamse Friday Night Skate.

(plm. 15 km.)

Net als buurgemeente Rotterdam, met een zeer succesvolle "nightskate" (nachtschaats), moest Schiedam, de gemeente waar ik geboren ben, er voor haar eigen populatie van rolschaatsers en wielgangers ook aan geloven.
Dat resulteerde in een Fridaynightskate, die in de zomer een keer of vijf vertrekt vanaf het nieuwe Stadserf in het centrum. Beheerst door de pauselijke Singelkerk. Inmiddels een heuse basiliek, vernoemd naar de elders in de stad, in de zestiger jaren gesloopte, Sint-Liduinakerk.

Het skaterondje doet zowel oud Schiedam als Kethel aan. Het tempo mag dan onderdoen voor dat van de Rotterdamse evenknie, maar dat geldt zeker niet voor de sterkte en kwaliteit van de muziek, die de mobiele discotheek voorin de stoet inlineskaters voortbrengt.
Ik verreed het evenement in de zomer van 2008 meerdere malen. Alleen en samen met medeskatester Esther.

pijl

rolschaatsers en skeeleraars die een skatetocht rijden

Grotere kaart weergeven

Routekaartje...

toertocht en wegdekrating kaartje
legenda bij routekaartje met asfaltkwaliteit kleuren en wegdekrating

skeeleraars die de nightskate in schiedam meemaken

Routebeschrijving en info...

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 20-6-2008
bewegingstijd: 1:32:41 u
afstand totaal: 14.69 km
gemiddelde snelheid: 9,5 km/u

De start is op het Stadserf. Daar in de omgeving kan 's avonds vrij geparkeerd worden. Voor overdag zijn er enkele (betaalde) parkeergarages in de buurt. Ook het trein- en metrostation Schiedam ligt hier dichtbij. Tenslotte kan overal langs de route in de woonwijken worden geparkeerd.
Het parcours van de route luidt:

  1. Vanaf het Stadserf rechtsaf het fietspad op langs de Broersvest. We rijden langs de ruine waar Schiedams oorsprong ligt, over de Schie en verder de 's-Gravelandseweg af.
  2. Bij de verschillende stoplichtkruisingen rechtdoor blijven rijden. Onder het spoor- en snelwegviaduct helt het wat, let daar op.
  3. Voorbij de viaducten schieten we, direct achter het stoplicht, linksaf het fietspad in tussen snelwegoprit en Peugeotdealer.
  4. Volg dit pad onder de spoorweg door. Even daarna skate je rechtsaf de Parkweg op. Bij het spoorviaduct links van ons vond in de 70er jaren een ernstig spoorwegongeluk plaats.
  5. Skeeler de Parkweg helemaal uit. Ook waar de autoweg overgaat in een smal fietspad.
  6. Aan het eind rechtdoor over het bruggetje. Volg daarna de bocht mee naar links.
  7. Aan het eind opnieuw rechtdoor over het bruggetje. Dit is een restant van de Poldervaart die hier vroeger liep. Daarna rechtdoor het fietspad volgen.
  8. Bij de T kruising het fietspad rechtsaf de Zwaluwlaan op.
  9. Bij de rotonde het fietspad naar links nemen de Slimme Wetering op.
  10. We blijven dit fietspad met de bochten mee volgen. Je rijdt hier door de nieuwere Kethelse wijken Woudhoek en Spaland. Verderop heet het Scheepvaartweg, Van Dalsumlaan en Mozartlaan.
  11. Hier rijden we inmiddels in Groenoord, tussen de hoge 60er jaren flats. We slaan verderop bij de stoplichten rechtsaf de Churchillweg op, richting "Schiedam". Aan de overkant rijdt naast ons de tram.
  12. Bij het volgende grote kruispunt linksaf de Prinses Beatrixlaan in. Aan het eind, waar de bocht links gaat, skaten wij rechtsaf. Vroeger was hier de entree van het openluchtzwembad Groenoord. Waar ik ooit mijn eerste zwemleshuiver opdeed. Inmiddels wordt het uitgestrekte terrein bezet door een modern, overdekt zwemparadijs en sporthal.
  13. Over het parkeerterrein heen en onder het tunneltje van de A20 door. Vroeger stroomde door dit tunneltje de inmiddels opgeheven Poldervaart.
  14. Na het tunneltje linksaf, skeeler je de Sporthalstraat in. Vervolgens loopt dezelfde, slopende klinkerbestrating door, als je rechtsaf de Schiedamseweg opdraait.
  15. Je rijdt nu door het oude Kethel-Bijdorp. Aan het eind de kruising met de drukke Nieuwe Damlaan, waar we linksaf het fietspad aan de overzijde nemen. Dus NIET rechtdoor naar het nieuwe ziekenhuis en politiebureau....
  16. Omlaag onder het viaduct van station Nieuwland door. Let op je snelheid, al is het redelijk overzichtelijk hier.
  17. Weer omhoog naar het stoplicht. Daar steken we rechtdoor het drukke kruispunt over met de Burg. Van Haarenlaan. In Schiedam ook wel afgekort tot BH-laan.
  18. We blijven rechtdoor rijden, over de Nieuwe Damlaan. Aan het eind gaat de weg omhoog naar de Vlaardingerdijk, waar we bij de rotonde rechtsaf skeeleren.
  19. We volgen de Vlaardingerdijk, langs de oude RK begraafplaats. Waar verderop rechts van je de Troelstralaan omhoog komt de dijk op, slaan wij linksaf de Rembrandtlaan in. Op de hoek rechts beneden ligt het aardig vormgegeven metrostation Troelstralaan. Iets verder rechts daarachter een ouder architectonisch monument. De grijs betonnen, voormalige Opstandingskerk van architectenbureau Van den Broek en Bakema herbergt nu appartementen.
  20. Aan het eind van de Rembrandtlaan steken we de rotonde van de Burg. Knappertlaan rechtdoor over. Schiedammers kennen deze verbindingsweg naar Vlaardingen vooral als BK-laan.
  21. De Rubenslaan, waar we nu skaten, is ook in sfeer het verlengde van de Rembrandtlaan van zojuist. Aan het eind nemen we het fiets/voetpad dat verder rechtdoor loopt.
  22. Dit komt uit op het fietspad van de Westfrankelandsedijk, dat we (aan de overzijde) linksaf inslaan. We rijden langs Schiedams havens en (voormalige) scheepswerven. Ooit zat aan de overzijde de werf Wilton-Feyenoord, nu is dat Damen Shipyards.
  23. Aan het eind, bij de T kruising bij Zwembad Zuid, slaan we rechtsaf, we skeeleren nog steeds op de Westfrankelandsedijk.
  24. We volgen de bocht mee naar links. In de bocht de voormalige gereformeerde Goede Havenkerk, nu in gebruik als kantoorgebouw. Even verderop een aardig gedichtje op de schutsluis: "Houdt mij in stand, ik schut uw land".
  25. De officiële FNS-route vervolgt rechtdoor, langs de flats over de Havendijk. Zelf woonde ik nog enkele van mijn skeelerjaren in één der Panoramaflats.
    1. Aardig is het, om na het sluisje rechtsaf te slaan.
    2. Verderop ga je links en rijd je over de Maasboulevard, direct aan de rivier met haar scheepvaart.
    3. Aan het eind neem je dan, juist vóór de laatste twee flats, weer de weg omhoog. Die sluit weer aan op de officiële FNS-route.
  26. De Havendijk stijgt hier, maakt een bocht naar links, en komt uit bij de Koninginnebrug over de Buitenhaven. De molen verderop lijkt oud, maar is pas opgeleverd in 2006! Gebouwd op een plaats, waar nooit eerder zo'n molen stond (in tegenstelling tot de vijf originele molens elders in de stad) dient hij als ontvangsruimte en windenergiebron voor de firma Nolet.
  27. We skaten hier rechtsaf de brug over. Waar nu de fantasieloze bedrijfsdozen staan, was vroeger de roemruchte scheepswerf Gusto gevestigd.
  28. Volg de bocht mee naar links. De Nieuw Mathenesserstraat is een brede asfaltweg door een vrij grauw industrieterrein. Links valt het hoge magazijn op, waar de firma Nolet haar roemruchte, goed verkopende Ketel 1-jenever opslaat.
  29. Het asfalt maakt verderop een bocht naar rechts, later weer naar links. Dit is de Van Deventerstraat.
  30. Bij de T kruising aan het eind slaan we linksaf het fietspad in aan de overzijde van de Rotterdamsedijk. Let op de tramrails.
  31. Volg het fietspad terug naar de Koemarkt in het centrum. Buig met de tramrails mee naar rechts, de Broersvest op. Let op de helling omlaag, en de verraderlijke zijwegen!
  32. Als je dit overleefd hebt, ben je onderaan de helling weer terug bij het Stadserf, waar deze tocht begon.

pijl

rolschaatsers en skeeleraars die een nightskate rijden

skatethuis verhalen routes skataria websporen contact