texel skeeler lex-and-the-city

Skataria, flauwekul op de skeelers...

Waar is de echt fanatieke schoenroller nu eigenlijk echt mee bezig?

Een bonte verzameling van grappen, grollen en wetenswaardigheden. Voor skate- en skeelerfanaten.

Nuttiger is de informatie over de verschillende wegdekkwaliteiten en hoe je dat voor skaters duidelijk maakt, zoals "asfaltrating".

  1. Wegdekkwaliteit en -rating

  2. Skielur-woordenlijst.

  3. De 7e skielurhemel.

skatetocht

Gregplek
Schaafwond, vernoemd naar de legendarische skatert Gregor Beckenfaller.

Gregplek is ook bekend onder de meer internationale term G-Spot.

Inlineskate
Wordt op verschillende manieren geschreven: aaneen, als twee woorden of met een of zelfs twee koppeltekens.

Over de Nederlandse schrijfwijze geven de woordenboeken nog geen uitsluitsel, maar we verwachten dat het inlineskate gaat worden. Engelse samenstellingen als salesmanager, website en homepage schrijf je in het Nederlands tenslotte ook aaneen. In het algemeen geldt dat koppeltekens en spaties verdwijnen naarmate een woord meer ingeburgerd raakt. Skate-lexicon krijgt daarom wel een koppelteken.

Rollerskates
Skates met twee keer twee wieltjes naast elkaar.

Was voorheen vervoermiddel voor vrolijke mannen. Tegenwoordig zijn rollerskates favoriet bij mooie vrouwen en bij de mannen die daar omheen zwermen.

Rolschaats
Werd vroeger op gereden door kinderen zonder voortanden.

Rolschaatsen - (ww)
Wie de opmars van het Engels/Amerikaans een hak wil zetten, gebruikt dit archaische woord als synoniem voor skaten.

Skaten - (ww)
Niet een meervoudsvorm, maar een moeilijk te vervoegen werkwoord.
Volgens de Van Dale moet het zo worden vervoegd: skaten - skatete- geskatet (spreek uit: sketen, skeette, geskeet). Vooral het voltooid deelwoord doet pijn aan de ogen en iedereen schrijft dan ook geskate in plaats van geskatet. Van Dale omschrijft skaten overigens als 'op een skateboard rijden' dus dan weten we wel hoe laat het is. Tweede/derde persoon enkelvoud in de t.t. is: jij/hij skate. In de v.t. jij/hij skatete.

Skeeler.
Een Engels woord voor een rolschaats met drie of meer wieltjes achter elkaar.

Wij weten wel beter. Skeeler is een gedeponeerd handelsmerk van de firma Zandstra uit Joure voor een schaats met vijf wieltjes eronder. In het Engels heten deze speed-skates.
Skeelers koop je bij de Wehkamp en sportwinkels in Stadskanaal e.o. Worden ook wel agriskates genoemd. Het meervoud is skeelers. Hiermee bedoel je dus niet de mensen maar de agriskates.

Skeeleren - (ww)
Letterlijk de term voor het rijden op skeelers.
In de praktijk wordt het vaak verwisseld met skaten, vooral door journalisten, ouderen en provincialen. Opvallend is dat de skeelerers de laatste twee klinkers van skeeleren meestal niet uitspreken. 'Skielrn,' noemen ze het. Daarom worden zulke mensen ondertiteld als ze iets op TV mogen zeggen.

Skeelerer
Iemand die met wielrenkleding en agriskates eenzaam door de polder ploetert. Soms wordt zo iemand ook wel als skeeleraar aangeduid (Volkskrant), maar dat lijkt wel erg veel op skileraar. Terwijl een groter verschil dan tussen die twee nauwelijks mogelijk is.pijl

Op een dag sterft een kat en komt voor de hemelpoort. "Je hebt goed geleefd," zegt Petrus tegen hem. "Als er iets is wat ik voor je kan doen om het hier aangenaam te maken, vertel het me." De kat denkt even na en zegt: "Ik heb een zwaar leven achter de rug. Woonde bij een arm gezin en sliep op de harde vloer." Petrus zegt: "Stop, ik begrijp het". Er verschijnt een zacht mooi kussen en de kat verdwijnt tevreden naar een rustig plekje om te dutten.

Een paar dagen later staan zes muizen voor de hemelpoort. Tragisch verongelukt op de boerderij. Petrus staat er weer en vraagt ook de muizen naar hun wensen. "Ons hele leven zijn we opgejaagd", antwoorden ze. "We moesten vluchten voor katten, tractoren, of de bezem van de boerin. We zijn zo moe van het rennen." "Ik begrijp het", antwoordt Petrus. In een flits staat elke muis op een paar gloednieuwe skates en het clubje trekt vrolijk het hemelse landschap in.

Een kleine week later ziet Petrus de kat liggen luieren. Hij wekt hem voorzichtig en vraagt:"Hoe gaat het hier met je?" De kat rekt zich uit, geeuwt en antwoordt: "Het is perfect hier! Ik heb fantastisch geslapen op dit prachtige kussen! En dan die héérlijke Meals-on-Wheels ! Die waren echt te gek!"

Brad Max (USA)


Site design and copyright by Ir Grootveld / Blinksoft.
//