skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <


Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

Rondje om Zoetermeer.

Update:
Op vrijdag 20 aug. 2010 heb ik opnieuw een tocht in dit gebied geskate. Dat levert hier en daar updates op in wegdek- en gps-info.
De foto's bij deze route zijn eveneens tijdens deze 2e tocht gemaakt.

lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

pijl

Routekaartje...


Grotere kaart weergeven

pijl

Routebeschrijving en info...

(cijfers betreffen de gegevens van de latere tocht
eea. is gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 20-8-2010
bewegingstijd: 4:49 u
afstand totaal: 69,71 km
gemiddelde snelheid: 14,4 km/u

Zelf parkeerde ik (voor de oorspronkelijke tocht) bij het Bastion-hotel bij de Mc Donald's. Dat is aan het spoor, nabij de afrit Zoetermeer-Oost van de A12. Ook het NS-station Zoetermeer-Dorp is daar niet ver vandaan. Er kan ook op andere plaatsen begonnen worden, zoals bij de tennishallen van Dekker in het Hoekstrapark. Ook beginnen bij recreatieplas Noord-Aa is mogelijk. Of bij het zwembad in Pijnacker. Deze beschrijving is vanaf Bastion.

 1. Het fietspad achter Bastion op naar het oosten, volg de spoorlijn. Ga onder het viaduct door, rechtdoor langs het spoor blijvend ga je langs het industrieterrein Lansinghage.
 2. Voorbij de laatste fabrieken blijf je voor de lange route het spoor volgen. Nu over perfect skeelerasfalt.
  1. Er is een verkorting mogelijk door hier rechtsaf het dijkje op te gaan. Aan het eind ga je vóór de windmolens rechtsaf.
 3. Vóór de spoorovergang en de Bleiswijkse veilingen ga je met het pad mee rechtsaf. Het pad wordt verderop een parallelweg voor auto's, maar de asfaltkwaliteit blijft perfect.... Volg de parallelweg langs de Hoefweg tot de stoplichten bij Bleiswijk-Noord. Af en toe moet je even links aanhouden om langs de Hoefweg te blijven.
 4. Steek de Albert van't Hartweg over en sla gelijk rechtsaf het fietspad erlangs op. Je rijdt door het nieuwe kassengebied van Bleiswijk en passeert het HSL-bouwterrein.
 5. Vóór de bocht naar rechts steek je (rechtsaf) over en vervolgt het fietspad met de auto's nu links van je. Dit is het Landscheidingspad. Na een beroerd stukje kun je linksaf het pad vóór de windmolens langs inslaan. (Vanaf de verkorte route, die hier ook uitkomt, is het rechtsaf.) Over perfect asfalt rijd je onder het viaduct door tot de tennishallen van Dekker.
 6. Daar voorbij rijd je bijna een halve cirkel linksom rond de vijver in het Hoekstrapark. Weer terug bij Dekker ga je vóór de rijbaan rechtsaf. Steek bij de fietspad oversteek de Natuursteenlaan over.
 7. Links aanhouden en gelijk rechts, vóór de geluidswal van de drukke Oostweg blijven. Rechts zie je de achtertuinen van de neo-Rietveldwoningen aan het water.
 8. Verderop kun je linksaf, via een overmaatse buistunnel onder de autoweg door. Na de tunnel rechts omhoog en het fietspad langs de Noordeindseweg richting "Berkel" nemen.
 9. Na enige tijd steek je over naar de eerste weg rechts (de Pastoor Verburghweg) het kassengebied in. Deze helemaal uitrijden, aan het eind rechtsaf het Kleihoogt in. Veel verder linksaf de Strikkade in. Kwaliteit rivierbedding. Dat is na al het goede asfalt eventjes goed afzien!!!
 10. Verderop bij de Monnikenweg wordt het leed minder. Slinger met de weg mee links en rechts. Ga verderop de weg rechtsaf waar het kan.
 11. Dit weggetje heet gelijk (of pas na een paar honderd meter?) de Lange Campen. Een betrekkelijk nieuwe tuindersweg, die naar rechts en links buigt. Bij de T kruising naar links. Je volgt deze weg tot hij uitkomt op de drukke Vlielandseweg in Pijnacker. Hier het fietspad aan de overzijde naar rechts nemen.
 12. Na een paar honderd meter afzien, bij het tankstationnetje aan de driesprong rechtdoor de Nieuwkoopseweg in.
 13. Al snel kun je linksaf het Molenpad in, dat overgaat in een fietspad met een tunneltje onder het spoor door.
  1. Een alternatieve route met prima asfalt is rechtdoor, deze komt na enige km's bij de T kruising rechtsaf weer op de hoofdroute uit.
 14. In de woonwijk even wat klinkers, en je moet een paar keer rechts en linksaf (Dreeslaan, Oudlaan; volg richting "Nootdorp") tot je op de Troelstralaan weer asfalt treft.
 15. Na een lichte bocht rechts en een hellinkje omhoog rijd je over het asfalt van de Nobellaan naar de stoplichten bij het zwembad.
  1. Een tweede verkorte route gaat hier bij het fietspad aan de overzijde rechts, langs de Noordweg richting "Nootdorp".
  2. Bij de molen en de skeelerbaan oversteken en rechtsaf de Geerweg in. Hier loopt de hoofdroute weer.
 16. De langere route volgt het pad langs de direcht achter de kruising liggende Sportlaan, eveneens rechtsaf maar gelijk links buigend. Aan het eind linksaf een beetje klunend het fietspad op. Achter het zwembad om en over een bruggetje rijd je over de veel betere Rijskade.
 17. Waar de auto's weer komen kun je rechtsaf slaan, het nieuwe tuindersgebied in. Aanvankelijk Hoefslag, later Vrederustlaan en Kooltuinen. Tussen de kassenbedrijven door slinger je met de hoofdweg mee. De doodlopende einden laat je links (en rechts) liggen. Uiteindelijk kom je uit bij de Delftse Hout. Sla op de T-kruising rechtsaf de Noordeindseweg in.
 18. Volg na plm. 2km. rechts de vrij beroerde Bieslandsekade, en later de Weteringdijk, richting "Dobbeplas".
 19. Sla na de plas (en de nieuwe skeelerbaan!!) bij de provinciale Oudeweg linksaf, in de richting van de molen van Nootdorp. De tweede verkorte route komt hier ook weer uit.
 20. Bij de molen oversteken (let op!!) en rechtsaf de Geerweg aan de overkant in. NIET de bredere weg verderop bij de nieuwbouw nemen.
 21. Na plm. 500m bij de T-kruising linksaf, bij de grote kruising rechts, links, en weer rechts, richting "Zoetermeer". Redelijk asfalt, maar ook wat autoverkeer.
 22. Let op de twee spooroverwegen. Die leveren minder problemen op dan je denkt, maar kijk toch goed uit. Tussen de overwegen komt de eerste verkorte route uit.

 23. Onder de A12 door (ooooh wat een wegdek!!) ga je rechtsaf en even later links.
 24. Je volgt verderop de spoordijk van de Zoetermeerlijn. Een beetje doorpezen: dit heet tenslotte het Sprinterpad...
 25. Waar het kan, linksaf onder het spoorviaduct door, volg het fietspad langs de Voorweg, richting "Leidschendam".
 26. Omhoog en de dijk oversteken. Rechtdoor de hol af langs het tuincentrum. Let op je snelheid als je richting skicentrum "Snowworld" rijdt.
 27. Volg het fietspad aan het eind rechtsaf, richting parkeerterrein "Snowworld". Ga dit niet op maar blijf er net vóór. Dat is de weg met de betonnen geleidingen en de weegbrug. Blijf rechtdoor rijden, en sla pas na klimcentrum "Ayers Rock" linksaf. Volg dit pad min of meer rechtdoor, langs de motorclub en de grasvelden.
 28. Bij het bruggetje rechtsaf, richting "Stompwijk" (?). Als je denkt dat het wegdek hier slecht is, dan moet je dat na het volgende bruggetje, onder de bomen eens voelen!! Kluun het pad af, bij de driesprong na het 2e bruggetje naar links. Omhoog het dijkje op naar rechts is het leed geleden. Een prima pad buigt licht linksaf mee langs de Meerpoldervaart.
 29. Even opletten bij de kruising met de N206 (Middelweg) bij het BP-tankstation. Steek na wat gehobbel over klinkers over, en vervolg de route met de vaart nog steeds links van je. De huizen van Zoetermeer liggen rechts.
 30. Na enige kilometers houdt het pad op. Rechts omlaag de dijk af en bij de driesprong links aanhouden. Dit is de Broekwegkade langs de Noord-Aaplas.
  1. Rechts de alternatieve route aanhouden kan ook. Iets korter en iets beter wegdek.
  2. De oude Broekwegkade is hier een rood tegelfietspad. Volg dit tot je linksaf de Kadelaan in kan, die verderop overgaat in de Pinaskade. Brrrrr! Klinkers!!
  3. Via een houten brug steek je rechtdoor het water over. Ga dan gelijk links de woonerven Giekwerf en verderop Hulkwerf in.
  4. Waar het asfalt terugkomt heet het Columbusrede, verderop Redelaan.
  5. Na de laatste woonstraat links (Het Lange Land) zie je enigszinds rechts, bij de Aziëweg, een mooi rood skielerpad. Ga dit in en volg de Aziëweg naar de plassen toe. Je moet daarbij een keer naar rechts oversteken.
  6. Na de brug met bocht naar links een driesprong. Ga daar het betonfietspad rechts in, en volg dit, rechts meebuigend om de plas.
  7. Voorbij de plas kun je via de fietspaden driesprong linksaf naar de Zegwaartseweg bij Benthuizen, waar rechtsaf de hoofdroute weer langs komt.
 31. Na een behoorlijk begin wordt het pad op de hoofdroute slechter. Je passeert diverse veeroosters (let dus op!!).
 32. Steeds meer afzien op steeds beroerder asfalt. Tenslotte is het leed geleden bij het parkeerterreintje aan de Slootweg. Links is een bruggetje de polder in. Wij gaan rechts het bos in. Hier rijden weer auto's, maar even verderop buigt de weg rechtsaf naar de parkeerterreinen. Hier ligt weer een fietspad aan de rechterkant. Dit volg je, tot je linksaf een fietspad richting "Benthuizen" in kunt slaan. Erg beroerd asfalt, en bovenaan rechtsaf de dijk op is weinig beter! Even volhouden, blijf langs het afgeknotte molentje heen richting "Benthuizen" rijden. Zodra je weer auto's tegenkomt wordt het asfalt perfect. Neem het ervan maar let wel goed op!
 33. Vóór het dorp Benthuizen met de weg mee rechtsaf rijden, de Zegwaartseweg. Hier komt de andere route uit. Bij de T-kruising niet links maar rechtdoor de Zegwaartseweg blijven volgen terug naar Zoetermeer. Blijf bij elke kruising resp. elk viaduct rechtdoor rijden. De weg heet verderop Rokkeveenseweg. Bij het Shellstation is de weg even wat drukker.
 34. Ga na Shell niet met de weg mee rechtsaf, maar rijd rechtdoor. Neem het tunneltje onder de A12 door en ga bovenaan de oprit scherp linksaf het tegelfietspad op. Je bent nu weer terug bij het Bastion-hotel en de Mc Donald's.

pijl


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact