skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Rondje Hollands midden.
Het "Groene Hart" tussen Bleiswijk en Alphen.
(routes van 5-50km, hoofdronde plm. 48 km)

lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

Routekaartje...

toertocht en wegdekrating kaartjelegenda bij routekaartje met asfaltkwaliteit kleuren en wegdekrating

pijl

skeeleraars met helmen op een inline skateroute

Routebeschrijving en info...

Ik begon deze skatetocht op een parkeerplaats langs de Kooilaan, aan de Bleiswijkse zijde van de Rotte bij restaurant "Het Zeeltje". Van daaruit verloopt onderstaande beschrijving van de 48km skatetocht. Vanzelfsprekend kan er ook op andere plaatsen langs de route gestart worden. Het kaartje toont verschillende andere rondjes die mogelijk zijn. Deze kunnen variëren van 5 tot 50km. Voor elk wat wils dus...
Het parcours van de 48km skeelerroute luidt:

 1. Neem het fietspad langs Kooilaan rechtsaf richting "Bleiswijks Verlaat".
 2. Je komt aan het eind langs de Bleiswijkse IJsclub, die ook skeelertochten doen.
 3. Daar ga je rechtsaf de dijk op naar de Rotte en jachthaven,
 4. alwaar je linksaf het pad en de brug over het houten verlaat (gerestaureerd sluisje) neemt.
 5. Je skeelert met de Rotte rechts van je, tot het eindpunt bij de A12 en het spoor. Hier heb je twee keuzen:

   De alternatieve, nieuwe route verloopt aldus:
  1. Links de helling omlaag skaten, afremmen (!!) en onderaan de hol linksaf.
  2. De bocht links aan blijven houden. Je gaat onder het spoor en de A12 door.
  3. Na het tunneltje via de bocht weer omhoog skeeleren.
  4. Volg het fietspad langs de A12 richting "Gouda".
  5. Na het Truckcenter sla je linksaf en kom je weer op de andere route.

 6. Ik skeelerde zelf rechts de brug over en zwoegde over een tamelijk nieuwe slijtlaag richting molens. Dat is inmiddels ingesleten, maar nog steeds geen rolschaats kwaliteit.
 7. Zodra het kan, bij de molen, ontvlucht je dit pad linksaf de dijk af. Let op met remmen (!!). Zoef links houdende over (langs) de Molenviergang.
 8. Deze loopt dood bij de overweg. Daar moet je officieel eerst rechtsaf, het fietspad op naar links over de vaart, en nogmaals naar links over het spoor.
 9. Zelf vergezelde ik de auto's, die gelijk links het spoor kruisen. Het wegdek is beter, de snelwegafritten linker, en het eindpunt hetzelfde als de officiële route naar het Truckcenter bij de snelweg.

 10. Na het Truckcenter het Noordeinde blijven volgen tot in Moerkapelle, in het dorp de kruising voorbij rijden en rechts de Moerdijkstraat inskaten.
 11. Deze blijven volgen (eerst rechts, later links aanhouden) via het buurtfietspad. Dit komt na enige tijd uit op de Onderweg door de polder.
 12. Na een scherpe bocht links en vóór zo'n bocht rechts rechtdoor het dijkje op skaten. Daar wacht een prachtig polderfietspad op skeeleraars die snel naar de Hoogeveenseweg willen.
 13. Almaar doorrijden, tot door het tunneltje, waarna je een rondje linksaf blijft skeeleren en het fietspad langs de Hoogeveenseweg neemt naar Boskoop.
 14. Bij de rotonde in Boskoop rechtdoor blijven skaten, tot voorbij het spoor door. Daar direct linksaf de Parklaan op skaten, langs het station en een rustig parkje.
 15. De Parklaan gaat over in het Paddegat. De toertocht loopt niet links over het spoor, maar rechts De Oude Wijk in. Even verderop gaat de route toch links, het Jagerspad op.
 16. Aan het eind bij de T-kruising rechtsaf skaten, en tegen de Gouwe aan het jaagpad linksaf volgen. Beroerd wegdek (asfout) tot Alphen a/d Rijn!
 17. Voor Alphen kruisen we de tunnelbak van de rondweg, en de spoorlijn. Nog even doorbijten!

 18. Uiteindelijk is op industrieterrein De Schans het leed voorbij. We skeeleren links richting "Hazerswoude Dorp".
 19. Via fietspaden en viaducten weer langs de Goudse Schouw terug over het spoor. Onderaan de hol rechts en gelijk links skaten.
 20. Het Rietveldsepad op skaten, nog steeds richting "Hazerswoude Dorp", de inline route gaat hier door het waterrijke boomkwekerslandschap.
 21. Bij T-kruising linksaf de Compierekade op. Waar deze rechtaf gaat, gaan wij rechtdoor het fietspad op.
 22. Pas aan het eind skaten we rechtsaf, de Burg. Smitweg op. Na enige km's en een bocht naar links komt deze uit op de Voorweg, die we rechtsaf nemen.
 23. Zo snel mogelijk linksaf de brug vóór het dorp Hazerswoude over. Direct na de brug het lange-afstandsfietspad rechts nemen (groen anwb LF-bord). Dit is de Zuiddijk.
 24. Achter het dorp langs rijd je nu, met een schilderachtige waterpartij rechts. Onder de N 209 door, door het tunneltje. Hier weer een keuze mogelijk.
 25. Je kunt het fietspad nemen langs de N 209 richting "Benthuizen" of "Zoetermeer" tot je het Shell-station in Benthuizen bereikt.

   De andere route gaat rechtsaf naar boven, blijf de groene anwb LF-borden volgen.
  1. Het wegdek wordt beroerder. Dit vraagt wel wat van inline skaters. Je gaat links de Dorpsstraat op richting "Zoeterwoude". Deze is opnieuw "pittoresk" bestraat (bescherming tegen skaters?) maar via de iets rustiger betegelde voetpaden redelijk te rijden.
  2. Na het dorp het Westeinde op, waar de situatie andersom is. Beroerde fietspaden kunnen via het asfalt van de rijbaan omzeild worden. Let wel op automobilisten, die verwachten dat je op het fietspad blijft!
  3. Bij de T-kruising linksaf, de Westzijdeweg naar Benthuizen op skeeleren. Waar deze in het dorp uitkomt, op de T-kruising linksaf de Dorpsstraat op.
  4. Dorpsstraat uitrijden tot bocht bij de N 209; hier rechtsaf het fietspad volgen tot het Shell-station, waar ook de alternatieve route uitkomt.

 26. Hier ga je weer rechtsaf. Om de wasstraat heen het fietspad van de Omleidingsweg op.
 27. Aan het eind linksaf de Zegwaartseweg op. Het is hier druk met auto's dus let op.
 28. Verderop heet het Rokkeveenseweg en is het midden in het drukke Zoetermeer toch rustiger.
 29. Blijf de Rokkeveenseweg rechtdoor volgen, aanvankelijk langs de vaart, later tussen de huizen. Let op bij de kruisingen en de van links bijkomende autoweg (Binnenweg).
 30. Voorbij het Shell-station links buigt de autoweg rechtsaf. Wij doen dat niet, steken recht over en blijven op de Rokkeveenseweg rechtdoor skaten.
 31. De skateroute gaat door het tunneltje onder de A12, en daarna direct, vóór de nieuwbouwwijk Rokkeveen, via het rode tegelfietspad linksaf.

 32. We rijden tussen het Bastion hotel en de spoorlijn alsmaar rechtdoor over het lange rechte fietspad. Een heerlijk stuk met meestal de wind in de rug.
 33. Ook langs het industriegebied volgt deze skeelertocht de spoorlijn, houd steeds links aan en buig niet rechtsaf mee met het fietspad.
 34. Na de metalen golfplaathallen begint het grasland weer. Een fantastisch asfaltpad volgt in de richting "Zevenhuizen". Je geniet het meest bij westenwind! Onderweg het HSL-viaduct.
 35. Aan het eind, waar de weg rechtsaf gaat, nemen wij het fietspad links. We steken de drukke Hoefweg bij de spoorlijn over. Let op, hier wordt gewerkt en de situatie wijzigt dus wel eens.
 36. We blijven op het Craenenborgpad langs het spoor verder skaten. Dit prachtige pad viel ten offer aan de grindmaffia, maar rijdt weer redelijk.
 37. Voor de Rotte gaan we rechtsaf, dezelfde weg terug die we gekomen zijn. Naar de IJsclub en links de Kooiweg terug naar de auto.

Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes in het Groene Hart:
Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes in het Groene Hart:

 1. Door Hollands midden, 5-50 (48)km. (ZH)
 2. Rijnlandtocht met Christel sports, 35km. (ZH)
 3. Woerden-Kockengen, 20+30 (60)km. (UT)
 4. Groene Hart Skatetocht, 50 (58)km. (ZH)
 5. Rondjes Leimuiden, 28+19 (47)km. (NH-ZH)
 6. Rond de Haarlemmermeer, met Skatefun, 63km. (NH-ZH)

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

skatethuis verhalen routes skataria websporen contact