skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <


Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Rondje Westland.

(totale ronde plm. 46 km)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

Met de gids van TE Producties op zak rijd ik het Westland in, om een tocht te rijden. In het gidsje staan verschillende tochten in deze regio genoemd. Ik vind ze allemaal aan de korte kant. Uiteindelijk besluit ik drie op elkaar aansluitende routes te combineren. Met hier en daar een eigen invulling...
Voor de liefhebber zijn de verschillende recreatieve skatetochten natuurlijk ook afzonderlijk te skeeleren.

pijl

Routekaartje...

toertocht en wegdekrating kaartjeasfalt rating kleuren legenda bij toertocht kaartje en wegdek beschrijving

pijl

Routebeschrijving en info...

Ik parkeerde bij sportcentrum Elsenburgh. Afrit A4 Plaspoelpolder af, richting "Rijswijk", dan direct links, rechtdoor naar T-kruising. Daar weer links, de Lange Kleiweg in. Over de A4 ligt het centrum rechts en het parkeerterrein links.
Vanaf NS-station Rijswijk kom je via het Hillenaarplantsoen, Steenvoordelaan, Churchilllaan oversteken en rechtdoor de Harpsingel in, linksaf de Helffrichsingel en rechtsaf de Klaroenstraat direct uit bij de Bosgang.

 1. Steek vanaf het parkeerterrein over en ga rechtsaf het fietspad op, over de Lange Kleiweg. Terug over de A4 en gelijk na het viaduct links.
 2. Dalen onder het spoor, dan mee rechts en direct links weer omhoog. Linksaf de Bosgang in, alweer over de rijksweg. Langs de parkeerterreinen van het Wilhelminapark ga je, inline skatend over matig asfalt rechtdoor.
 3. Buig waar de weg versmalt iets links naar het spoor. Volg dit pad, de Omloop, enkele kilometers door het park, tot je rechtsom buigend langs de drukke Prinses Beatrixlaan komt te rijden. Deze kruis je bij de stoplichten.
 4. Een kortere route loopt vanaf de Bosgang door na de parkeerplaatsen rechtsaf de richting "Wateringen" te skeeleren. Die komt bij hetzelfde stoplicht uit.
 5. Bij het stoplicht oversteken, rechtsaf het fietspad, en linksaf de Van Zijlweg in. Aan het eind links de Van Rijnweg in, let op de helling!
 6. Bij de T-kruising rechts de Middendorpweg inskaten. Verderop links meebuigen en rechtsaf over de brug. Dan weer rechts de Noordhoornseweg langs het water volgen.
 7. Bij de bocht mee naar links, van het water af rolschaatsen. Langs de huisjes, onder de A4 door (helling en roosters!). Waar de weg van het water buigt, bij de T-kruising links en rechts de brug over. Na de brug linksaf de Lotsweg op skaten.
 8. Eerst langs het water, verderop langs de rijksweg. Deze blijven volgen richting "Schipluiden". Je passeert twee op/afritten, de laatste heeft stoplichten. Blijf langs de rijksweg "Schipluiden" volgen.
 9. Bij het Gaag-aquaduct omhoog, even links de A4 over, het bruggetje over de Gaag nemen, en gelijk rechtsaf het fietspad langs de Gaag volgen. Steeds richting "Schipluiden" blijven skeeleren.
 10. Even vóór Schipluiden linksaf de hol af naar de sportterreinen. Onderaan rechtsaf het nieuwe fietspad op, zorg dat je de vijver rechts houdt. bij de T-kruising aan het eind het fietspad rechts.
 11. Bij de T-kruising gaat de route rechts de Zouteveenseweg op en het dorp in. Gelijk links de woonwijk door. Even beroerde klinkers. Doorbijten en steeds links aanhouden. Aan het eind linksaf en gelijk rechtsaf het fietspad op skaten. Dit gaat omhoog, de oude spoorbrug over.
 12. Rechtdoor na de spoorbrug het tracée van de oude Westlandtram volgen. Dat is een perfect skeelerpad, je komt weer langs het water te rijden.
 13. Volg dit pad langs de Gaag richting "Maasland". Even voor dat dorp buigt het oude tramtracée naar rechts, over het water en de drukke weg aan de overzijde heen.
 14. Steek ook over en blijf de richting "De Lier" aanhouden. Het Kralingerpad waar je op rijdt is kaarsrecht en ondanks de reparaties prima skatebaar.

  inline skaters die een recreatieve toertocht skeeleren

 15. Net voor de rondweg om De Lier, de N223, en het tunneltje skeeler je rechtsaf, de parallelweg op. Richting "Den Hoorn" en "Delft". Let op, het asfalt is beroerd en wordt slechter. Minpuntje van deze skeelertocht.
 16. Skate bij de rotonde rechtsaf, en gelijk links de weg over. Vervolgens de weg rechts aanhouden. Deze rijd je enige kilometers lang geheel uit. Na het bruggetje komt de route na de bocht weer bij de N223 uit. Steek deze over. Let heel goed op!!
 17. Rechtdoor en de bocht van de Groeneveldseweg naar links meevolgen. Blijf deze tuindersweg volgen en let op het verkeer.
 18. Almaar rechtdoor passeer je enkele kruispunten. Tenslotte de dijk op langs het water en linksaf. Aan het eind de brug vóór je over skeeleren en verderop ook die rechts van je. Na deze brug gaat de tocht links en verderop de hol af rechts.
 19. Bij het parkeerterrein van het recreatiegebied gaat de route rechtsaf het fietspad op richting "Rijswijk" of "Wateringen".
 20. Blijf dit volgen. Soms langs het Zwethkanaal, soms buigt het af naar de nieuwe verkeersweg. Na de kanoverhuur linksaf skeeleren. Weer linksaf richting "Wateringen", omhoog en de brug over. Daarna terug naar het water en weer links.
 21. Bij de T-kruising rechts de brug over skaten en gelijk links langs het water blijven.
 22. Aan het eind links aanhouden. De brug over en verderop gaat de toertocht onder de A4 door. Dit is de route heen, die je ook weer terugrijdt.
 23. Via Noordhoornseweg, links de brug over, naar rechts de Middendorpweg en naar links de (Marijke?) Van Rijnweg. De skatetocht is bijna rond. Je skate weer rechts de Van Zijlweg in en je komt weer bij de stoplichten uit van de Beatrixlaan.
 24. Hier weer oversteken en via het park dezelfde route terug naar de Elsenburgh en de parkeerplaats.
Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen met de Westland route, de Vlietland route, de Midden Delfland route en de Christel Westlandtocht.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact