skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <


Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

Westlandtoertocht door Christel sports.

zondag 15 juni 2003 (35 km)
maandag 30 mei 2011 (42 km)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

Update:
Op maandag 30 mei 2011 heb ik deze tocht deels opnieuw geskate. Dat levert hier en daar updates op in het wegdek.
Deze tocht kan als één geheel (42 km) of in aparte delen (5-15 km) gereden worden. Dit betreft (van noord naar zuid) de delen Rondje De Lier (11km), Rondje Maasland (11,5km), Tussen surf- en Foppeplas (15km) en Rondje Broekpolder (5km).
De Googlekaart, gps-info en foto's betreffen deze tweede tocht.
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

In een broeierige warmte dan maar de bewuste Westlandtocht gereden. Via een emailtje van virtuele skatevriendin Harriët op opmerkzaam gemaakt.
Eigenlijk gekkenwerk, zei mn vrouw al, maar met HEEL VEEL water bij je en de vloeibare bijdragen op de verschillende controleposten lukt het allemaal net..
De Prominent blijkt een tuindersbedrijf te zijn met een heeeele grooote parkeerplaats. In een hoekje staat de vrachtwagen van Christelsports met ervoor een Haagsche Courant-tafeltje alwaar ik mijn twee eurootjes kwijt kan..
Die leveren een (achteraf onjuist) kopietje op met de te volgen route. Ik kies 35 km en dus met de klok mee. De 20 km rijders gaan tegengesteld wat een beetje afleiding geeft bij de verschillende ontmoetingen die zo ontstaan.

Eerst het tracee van de oude Westlandspoorlijn, nu fietspad. Lekker paadje en behoorlijk asfalt. Daarna gaat het mis omdat mijn kopietje niet overeenkomt met de werkelijkheid. Nergens een "Zijtwinde" te vinden. Ik kies een tuindersweggetje dat volgens de kaart de goeie kant opgaat en zie na enige kilometers alsnog een "Zijtwinde". Weliswaar op een HEEL andere plek als de route suggereert, maar toch..

Vermoedelijk is het startpunt onjuist aangegeven op mijn kopie. Ik zie verder wel. Inderdaad loopt de route vanaf dit punt volgens plan. Behalve dan dat bij het Lierse woonwagenkampje de grindmaffia weer ns actief geweest is. Vermoedelijk nadat Christelsports hier haar route uitzette. Zij melden het helleasfalt tenminste niet in de uitgebreide beschrijving achterop de routekaart.

Verderop in en langs 't Woudt maken zowel wegdek als uitzicht veel goed. Ik passeer zelfs een treffen van tientallen oude vrachtautoos. Kilometers lang skeeler ik langs een vleug gemotoriseerde historie. En vervolgens langs de splinternieuwe A4.

Bij Delft weet ik ook weer een mooier stukje pad dan mijn kaartje aangeeft. Via het nieuw aangelegde Abtswoudse park en later de aloude Harreweg. Mij wel bekend als oud Kethelaar, en als regelmatig skeeleraar over dit immens extasische orgasfalt. Alleen al hierom is de tocht de moeite waard.
Verderop waar (ondanks de zondagsverboden) autoos de skeelerpaden mogen benutten is er nog even een riskante ontmoeting van mijn ongeremde schoeisel met een 4x4 annex paardentrailer. De tien resterende centimeters asfalt naast de trailerwielen blijken NET voldoende...

Aan het doodlopende eind van de weg wacht ons het hoogtepunt van de middag. Tevens reden waarom deze route moeilijk door vrije skaters na te skaten valt. We worden per platte schuit over de Vlaardingse Vaart gezet. Skeelers nog aan en stempelpost aan boord. Kijk, DAT is nou skeeleren!
Was ik aanvankelijk de laatste vertrekker, bij de skeelerpont tref ik een gezelschap aan dat ik na de overtocht achter me weet te houden. Daarbij gesteund door enkele ervaren skaterotten. In een treintje nog wel. Ik voel me errug goed als blijkt dat ik ze notabene nog bij houd OOK... In minder dan geen tijd staan we via een ruime boog west om en haast langs de A20, weer terug op het terrein van de Prominent. Alwaar we een erelint ZONDER medaille in ontvangst mogen nemen, ik nog wat te drinken haal, en de auto weer opzoek..

Kortom... prachtige tocht... en voor herhaling vatbaar...

pijl

Routekaartje...


Grotere kaart weergeven
Let op!:
De kleur blauwgrijs (= gemiddeld wegdek) wordt op het kaartje omwille van de duidelijkheid aangegeven als geel.

Routebeschrijving en info...

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 30-5-2011
bewegingstijd: 2:50 u
afstand totaal: 42,4 km
gemiddelde snelheid: 14,9 km/u

Het parcours voert door recreatiegebieden tussen Vlaardingen en Maassluis. Verderop door kassengebieden en open polders. Je rijdt over autovrije asfaltpaden en landwegen met ander verkeer.
Er zijn diverse parkeerplaatsen langs de route waar gestart kan worden. De start van de eerste route is, zoals uit het verhaal blijkt, bij tuinderij "Prominent" aan de Scheeweg.
De laatste tocht reed ik vanaf de parkeerplaats bij de padvindershuizen in recreatiegebied Broekpolder. Kies op de snelweg A20 afrit Vlaardingen-west. Onderaan rechts en gelijk linksaf.

 1. Vanaf de parkeerplaats linksaf de Scheeweg op. Deze uitrijden en verderop linksaf het fietspad op.
 2. Rechtsaf de Zijtwende in, deze blijven volgen tot je aan het eind van het nieuwere stuk niet meer verder kunt.
 3. Dan linksaf langs het water, nog steeds de Zijtwende volgen.
 4. Bij de brug aan je rechterhand aangekomen, deze nemen. Na de brug rechtdoor de Oostbuurtseweg volgen.
 5. Deze buigt aan het einde naar links en komt op een grote kruising uit met de provinciale N223.
 6. Steek hier niet over maar neem het fietspad naar rechts, richting "Delft" en "Den Hoorn".
 7. Even verderop passeer je een brug. Direct hierna, nog in de afdaling, het fietspad rechtsaf nemen.
 8. Eerst een bocht naar rechts, onderaan bij het water rechtsaf onder de brug door.
 9. Gelijk na de brug weer rechtsaf, je rijdt nu links van de N223.
 10. Na een goeie honderd meter linksaf, richting "'t Woudt". Vlak voor het dorpje het fietspad rechtsaf nemen. Stop even in het dorpje voor een pauze, het is het waard.
 11. Het fietspad loopt om 't Woudt heen en komt tenslotte uit bij de Zwethkade Zuid. Ga omhoog de dijk op en bovenaan naar rechts.
 12. Volg de dijk tot de brug. Ga bij de brug naar rechts de hol af. Dit is de Veenakkerweg.
 13. Helemaal aan het eind ga je links, je rijdt achter de tuinderijen langs en gaat aan het eind, vlak tegen de snelweg A4 aan, rechtsaf.
 14. Volg deze parallelweg van de A4, de Lotsweg. Eerst de helling op, dan weer helling af, tot de grote kruising met de N223 Woudseweg.
 15. Steek over bij de stoplichten en blijf rechtdoor gaan. Dit is de Klaas Engelbrechtsweg richting "Schipluiden".
 16. Vlak voor de Gaag (het water) gaat de weg rechtsaf omhoog de dijk op. Wij gaan daar naar links. Let op bij het oversteken. Onder de snelweg A4 door.
 17. Rechtsaf het hoge bruggetje over, gelijk rechtsaf, en dan gelijk weer linksaf, het fietspad dat omlaag loopt volgen.
 18. Dit fietspad, dat verderop Kerkpolderweg heet, buigt aan het eind naar links. Hier kun je rechtsaf onder het viaduct door. Gelijk weer rechtsaf en even later het pad mee linksaf blijven volgen.
 19. Je rijdt langs de Delftse wijk Tanthof. Aan het eind kun je bij de T kruising linksaf. Volg het pad tot de kruising met de Abtswoudseweg, ga hier rechtsaf richting "Vierpolders".
 20. Almaar de Abtswoudseweg blijven volgen. Na enige tijd kun je aan de linkerkant een fietspad met hemels asfalt op, dat parallel aan de weg loopt.
 21. Net over de grens met Vierpolders-Kethel kun je rechtsaf de Oostveenseweg in. Dit is ruim vóór je Vierpolders-Kethel bereikt.
 22. Rijd de smalle Oostveenseweg (voor Kethelaars: Het "2e Veen") helemaal uit. Let hier op tegenliggende auto's.
 23. Na de kruising in buurtschap Zouteveen rechtdoor blijven rijden. Hier heet het Willemoordseweg.
 24. De Willemoordseweg loopt aan het eind dood tegen de dijk. In de zomer is het (soms) ook mogelijk hier over te varen, zoals ik tijdens de Christelsports-tocht deed. Wanneer dit niet lukt, is er een (iets langer) alternatief mogelijk.
  1. Ga juist vóór de dijk rechtsaf het fietspad op. Volg dit tot Schipluiden. Onderweg moet bij huizen soms de dijk beklommen worden waar een stukje schelpenpad loopt.
  2. Aan het eind naar rechts, gelijk links slingerend langs de landijsbaan, en tenslotte weer links de oprit van de oude spoorbrug op.
  3. Ga via de brug de Vlaardingse Vaart over en blijf rechtdoor dit Gaagpad volgen. Rechts van je is water.
  4. Na enige tijd ga je een hol op, en kruis je de Kwakelweg. Blijf rechtdoor rijden. Hier kom je weer op de "officiële" Christelsports-route terug.
 25. Na het overzetveer ben je op de Schouwkade. Rijd deze verder uit. Houd het water van de Vlaardingse Vaart rechts van je.
 26. Even een slinger naar links, gelijk rechts en weer links de zijweg in. Dit is de Duifpolder.
 27. Rijd deze helemaal uit. Aan het eind rechtsaf de dijk op. Dit is de Kwakelweg.
 28. Ga, waar je het fietspad vóór het water van de Gaag kruist, linksaf dit pad op. Hier komt de alternatieve route ook uit.
 29. Rijd het Gaagpad helemaal uit tot de brug en de kruising met de Molenweg (N468). Steek deze over en volg het fietspad tot de volgende kruising. Ga hier linksaf de Westgaag op.
 30. Volg deze tot je bij de Herenlaan komt, vrijwel op het eind rechts. Sla deze in.
 31. Aan het eind linksaf de Coldenhovelaan in. Vóór de opritten naar de A20 kun je linksaf de Oude Campsweg in.
 32. Neem de bochten naar links, weer naar rechts, en blijf de Oude Campsweg volgen.
 33. Op de kruising met de Burgerweg sla je deze rechtsaf in.
 34. Aan het eind zie je rechts van je de parkeerplaats van Prominent weer. Het eind van een mooie route door Westland en Delfland.
Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen met de Westland route, de Vlietland route, de Midden Delfland route en de Christel Westlandtocht.

pijl


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact