skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <

Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Rabobank Marathon Rockanje.

(marathonafstand 42,195 km.)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

Het eerste jaar dat ik in Rockanje kwam, organiseerde de plaatselijke Rabobank een onvervalste skeelermarathon. Hoewel dit evenement zeker voor herhaling vatbaar was, heeft de betreffende bank later geen verdere skate activiteiten meer ontplooid.
Jammer, maar je kunt de beschreven route, door de bank genomen, natuurlijk altijd zelf gaan rijden!
Zie voor de beschrijving van deze route onderaan.

pijl

Routekaartje...

pijl

Routebeschrijving...

Zelf begon ik uiteraard bij de Rabobank. Deze ligt aan de Dorpsstraat in Rockanje, waar een bus stopt en je ook kunt parkeren. De route kan natuurlijk ook op diverse andere plaatsen gestart worden. Overal waar parkeervoorzieningen zijn.

 1. Vanaf de Rabobank linksaf de Dorpsweg inskeeleren, de bocht naar rechts meebuigen naar de Vleerdamsedijk.
 2. Bij de volgende scherpe bocht naar rechts gaan wij linksaf. De dijk af omlaag de Korteweg op. De bocht naar links meedraaien.
 3. Dan de eerste weg rechtsaf. Dit is de Langeweg.
 4. Neem niet de bocht mee naar rechts, de Middelweg op, maar houd na de bocht links aan. Dan rechtdoor de Langeweg vervolgen.
 5. Aan het eind rechtsaf de Noorddijk op.
 6. Bij de haakse hoek naar rechts, gaan we iets links het fietspad op, let op de paal in de weg.
 7. Het fietspad komt uit bij de Duinzoom/Windgatseweg. Voor rolschaatsers wat minder fijn.
 8. Hier linksaf en de bocht naar rechts meevolgen. Let op auto's en blijf deze weg (Duinzoom) volgen. Verderop bij Oostvoorne heet het Duinoordseweg.
 9. Sla in Oostvoorne linksaf de Duinlaan in. De route gaat na de zijweg over in de Strandweg. Let op, het loopt hier af en er rijden auto's!
 10. Na enige tijd komt er rechts weer een fietspad. Volg dit pad omhoog het duin op.
 11. Bovenaan de helling (pfff pfff) rechtsaf, richting "Maasvlakte". Dit pad gaat over de Brielse Gatdam, die het Oostvoornsemeer afsluit van zee.
 12. Aan het eind gaat het steil omlaag naar een druk kruispunt. Let heel goed op !!! Onderaan de helling linksaf skaten. Oversteken naar het fietspad aan de overkant.
 13. Bij het ANWB bord rechtsaf, volg het fietspad langs de Prinses Maximaweg een heel eind.
 14. Ga bij het grote viaduct mee omhoog tot aan de stoplichten. Steek rechtsaf, via het fietspad over de autoweg N15 heen.
 15. Volg de helling omlaag en ga onderaan rechtsaf de Malakkastraat in. Let op je snelheid en remvermogen!
 16. Ga vervolgens weer linksaf de Magallanesstraat in en let op de trucks hier.
 17. Aan het eind linksaf, waarsch. de Bosporusstraat. Aan het eind over de rails linksaf, de Dardanellenstraat in.
 18. Deze komt weer uit bij het viaduct en de stoplichten. Steek over en ga aan het eind linksaf het fietspad op, de weg terug die je gekomen bent.
 19. Ga rechtdoor over de Prinses Maximaweg. Bij de T-kruising links vóór de weg het fietspad op skaten, richting "Rozenburg".
 20. Waar het fietspad ophoudt, de weg oversteken en verder rechtdoor blijven rijden. Deze drukke weg ten noorden van de duinen langs het Oostvoornsemeer, parallel aan de N15, heeft fietsstroken van mooi asfalt. Bij de hellingen die er zijn naar de strandopgangen is deze hoofdweg overzichtelijker en veiliger dan het (mooier gelegen) asfaltfietspad aan de andere kant van de duinenrij.
 21. Volg de weg helemaal tot het eind, en ga bij de grote kruising (Stenen Baakplein, nu in aanleg) het fietspad rechts, in de richting "Oostvoorne".
 22. Na enige tijd kom je over een viaduct. Dit is de Brielse Maasdam (N218). Rem bij de afrit al sterk af, zo'n 100m na het viaduct moet je 180 graden naar rechts draaien. Hier blijven remmen omdat het vrij steil afloopt. Onderaan gelijk rechts het fietspad onder het viaduct door nemen.
 23. Na het viaduct weer rechtsaf en het fietspad, nu links van de weg, langs de N218 volgen tot de kruising met de Tichelarijweg. Hier sla je linksaf.
  1. Als alternatief voor de halsbrekende helling kun je na dat je over het viaduct reed, rechtdoor blijven rijden tot de kruising met de Tichelarijweg.
  2. Hier moet je dan wel linksaf de zeer drukke N218 oversteken, wat ook niet echt veilig is.
 24. Volg de Tichelarijweg, die rechtsaf draait en via een helling omhoog op de dijk van de Breeweg uitkomt. Even later buigt deze naar links en heet Heindijk.
 25. Volg deze, over niet al te mooi asfalt voerende dijk totdat je bij de tweede afdaling rechts weer omlaag kunt. Volg deze afrit met niet te veel snelheid en sla onderaan naar rechts af, de Hoonaardweg op. Je moet een zekere skeeler ervaring hebben.
 26. Deze helemaal uitrijden richting Brielle. Sla bij de Adderhoekweg (of voor de die-hards de Koofhoekweg verderop) linksaf, en bij de T-kruising weer linksaf.
 27. Nu rijd je via de Bollaarsdijk terug naar de Heindijk. Nog steeds beroerd asfalt en aan 't eind moet je ook nog eens linksaf de helling naar de Heindijk op. Nog even volhouden. Via Heindijk, Breeweg en Tichelarijweg weer terug naar het viaduct van de N218.
 28. Direct onder het viaduct door rechts het omhooglopende fietspad op skeeleren. Hehe, eindelijk behoorlijk asfalt! Dit prachtige fietspad door de groene natuur was ooit de boulevard van Oostvoorne. Daarom heet hij nog steeds zo.
 29. Rijd hem helemaal uit. De T-kruising met de Zeeweg is eventjes beroerd. Verder rechtdoor over de Strandweg is het weer beter.
 30. Sla aan het eind van de Strandweg, vóór de helling die rechts omlaag loopt, naar links de Duinlaan in. Hier was je al eerder.
 31. Aan het eind van het asfalt zijn nog enkele meters klinkerweg op deze route. Zodra het kan sla je weer rechtsaf, de Duinoordseweg in.
 32. Na de bocht linksaf de Zandweg in. Deze helemaal uitrijden en bij de Meeuwenlaan/Polderslaan rechtsaf.
 33. Nu gaat het kilometers lang rechtdoor over asfaltwegen. Eerst heet het Berkenrijs, later Middelweg.
 34. We zijn alweer bijna in Rockanje terug. De Middelweg gaat op het eind, bij de bocht naar links, over in de Langeweg.
 35. Bij de T-kruising aan het eind van de Langeweg linksaf de Korteweg op. Hier aan het eind de bocht naar rechts meevolgen. Dit gaat omhoog naar de Vleerdamsedijk.
 36. Steek deze drukke weg over en sla rechtsaf het fietspad aan de overkant in. Volg dit terug naar de Rabobank in Rockanje, het eindpunt van de tocht.

Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes op Voorne-Putten:

 1. Tochtje Bernisse-Haringvliet.
 2. Rabobank marathon Rockanje.
 3. Klein rondje over Voorne.
 4. Groot rondje over Voorne.
 5. Oostvoornse en Brielse merentocht.
 6. Rondje Zuidland-Hellevoetsluis.
 7. Rond de Brielse Maas.
 8. Landtong Rozenburg.
 9. Rond de Nieuwe Waterweg.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates

skatethuis verhalen routes skataria websporen contact