skatethuis verhalen routes skataria websporen contact
Zoek op de site:
Aangepast zoeken
sfeerverhaal
routebeschrijving
routekaartje

< < < vorige < < <


Het copyright van deze site en haar inhoud, voor zover niet anders vermeld, berust bij Johan Grootveld.

Site design:
Johan Grootveld / Blinksoft

skeeleraars met helmen op een skateroute

Klein rondje Voorne.

Rockanje-Brielle-Oostvoorne. (pl. 38 km.)
lijn tussen toertocht verhaal en skateroute beschrijving

Er zijn door mij diverse tochten verreden in diverse seizoenen. Logisch, het is hier tenslotte mijn thuisbasis. Er zijn dan ook een aantal verschillende routes mogelijk. Slechts enkele daarvan worden in de kaartjes weergegeven. Zo geeft het gps-kaartje de route- en tijdgegevens weer van een andere tocht dan het wegdekkaartje met de routebeschrijving! Let hierop bij het uitstippelen van je eigen route (die trouwens nog weer heel anders zou kunnen zijn!).

pijl

Routekaartje...


Grotere kaart weergeven

toertocht en wegdek kwaliteit kaartje
asfalt rating kleuren legenda bij toertocht kaartje en wegdek beschrijving

Routebeschrijving en info...

(cijfers gebaseerd op informatie van de gps)
datum: 11-9-2008
bewegingstijd: 2:20:23 u
afstand totaal: 37.83 km
gemiddelde snelheid: 16,2 km/u

Het parcours van de route luidt:
Uitgangspunt voor de routebeschrijving is het (onderste) wegdekkaartje. De bovenstaande cijfers betreffen de route op het (bovenste) Google kaartje.
Ik ben deze tocht begonnen aan de rand van het dorp Rockanje. In de woonwijk is voldoende parkeerruimte. Uiteraard kan op ieder ander punt de route ook gestart worden. Bijvoorbeeld bij het busstation van Brielle.

 1. Rijd via het fietspad langs de Nieuwe Achterweg het dorp Rockanje uit, richting "Hellevoetsluis".
 2. Bij de grote kruising linksaf. Neem het stukje fietspad aan de overzijde van de Westvoorneweg (N496) die hier aansluit.
 3. Sla gelijk weer rechtsaf, dit stukje weg heet Verloren Arbeid. Volg de bochten mee. Verderop heet het Strypsedijk. Let erop dat hier auto's rijden.
 4. Als de bebouwing dichter wordt, sla je linksaf met de weg mee, de Kade in. Deze komt uit in het dorpje Tinte. Let op, hier liggen klinkers.
 5. Volg in Tinte de haakse bocht naar rechts. Je bent (nog steeds op klinkers) nu op de Colinslandse Dijk. Volg deze het dorp uit.
 6. Buiten het dorp is er zowel weer asfalt als een fietspad. Volg de weg richting Brielle. Na twee bochten heet het hier De Rik. Het fietspad buigt even achter de huizen langs.
 7. Vlak voor het klooster (met bedevaartskerk voor "de Martelaren van Gorinchem"), aan de rand van Brielle, is links van de weg een bruggetje. Ga deze over, je bent nu op de Kloosterweg.
 8. Er is een slechtere, alternatieve route langs de vesting van Brielle. Deze loopt wel langs het busstation, een alternatieve startmogelijkheid van de route.
  1. Ga hiervoor niet het bruggetje bij het klooster over, maar blijf rechtdoor rijden.
  2. Aan het eind, bij het Shellstation, mee rechtsaf buigen en bij het kruispunt linksaf het fietspad aan de overzijde nemen. Dit is de G.J. vd. Boogertweg, met rechts de witte watertoren van Brielle.
  3. Aan het eind bij de stoplichten linksaf. Steek niet de drukke Schrijversdijk (N218) over, het (niet al te beste) fietspad ligt aan deze kant van de weg. Je hebt een mooi zicht op de wallen van de vestingstad.
  4. Blijf almaar rechtdoor rijden richting "Oostvoorne". Na het Firezone-tankstation wordt het wegdek beter.
  5. Na enige tijd komt vanuit de Aelbrechtsweg links van je de andere route weer samen.
 9. Volg de Kloosterweg helemaal tot het eind. Eerst rijd je langs Brielle, later kom je tuinderijen met kassen tegen.
 10. Bij de T-kruising aan het einde rechts aanhouden. Een kort stukje Aelbrechtsweg op.
 11. Bij de kruising met de Schrijversdijk (N218) linksaf het prachtige fietspad op, richting "Oostvoorne". Hier komt ook de andere route weer samen.
 12. Rechtdoor blijven rijden. Wanneer je de Shellpomp aan het begin van Oostvoorne ontwaart, blijf je over het fietspad rechtdoor rijden, nu richting "Maasvlakte". De N218 heet hier Kleidijk.
 13. Sla bij de kruising met de Tichelarijweg voorbij de Shellpomp rechtsaf, steek voorzichtig de drukke weg over, en ga na de kruising gelijk links.
 14. Nu rijd je op het fietspad parallel aan de N218. Volg dit tot je links onder het viaduct door kunt skeeleren.
 15. Ga direct na het viaduct het fietspad rechtsaf op, aan de overzijde van de weg. Dit loopt naar boven de duinen in. Je rijdt nu op wat ooit de Boulevard van Oostvoorne was, en nog altijd zo heet.
 16. Helemaal aan het eind even opletten. Bij de T kruising met de Zeeweg (Hotel Van Marion) het betonfietspad rechts omlaag aanhouden. Blijf rechtdoor rijden. Ideaal glad skaten over rolschaatsbeton tot het eind.
 17. Sla bij de T kruising linksaf. Waar het fietspad op de autoweg uitkomt, in de scherpe bocht oversteken naar het pad schuin rechts aan de overzijde. Op de hoek staat, geheel overwoekerd en met zand bedekt, een oude Duitse Atlantikwall-bunker. Het weggetje waar je nu skeelert heet Duinlaan.
 18. Volg deze tot je rechtsaf kunt skaten. De Duinoordseweg op.
 19. Houd, ook in de vele bochten, een tijdlang deze Duinoordseweg aan. Op de hoek bij de Van Itersonlaan (links) ga je rechts het parallel lopende betonpad op. Weer freewheelen, maar uitkijken voor fietsers en wandelaars. Dat buigt even verderop naar rechts, en loopt vervolgens een eind vanaf de asfaltweg. Hier ligt het openluchtmuseum "De Duinhuisjes".
 20. Het betonpad eindigt voorbij het bezoekerscentrum van de Tenellaplas. Je moet de rijbaan weer op.
 21. Waar de weg iets naar links buigt en je de Windgatseweg kruist, ga je iets rechts aanhoudend rolschaatsend de Noorddijk op. Deze gaat even verderop over in een fietspad, en wordt later weer een "normale" polderweg.
 22. Volg de Noorddijk tot het eind. Daar buigt de weg linksaf en heet vervolgens Langeweg.
 23. Volg deze richting "Rockanje". Je komt hier langs de woning van de illustere schaatser en skater Rien de Roon. Waar de Middelweg gekruist wordt even rechts aanhouden en de Langeweg verder bijven volgen.
 24. Aan het eind linksaf de Korteweg op. Draai met de bocht naar rechts mee de helling naar de Vleerdamsedijk op.
 25. Sla bovenaan rechtsaf het fietspad aan de overzijde in. Volg dit en steek over waar het pad ophoudt. Je rijdt nu het dorp Rockanje binnen.
 26. Sla bij het winkelplein rechtsaf de Vlielander Heinlaan in. Let op bij de drukke kruising met de geasfalteerde Hoogvlietlaan. Sla deze linksaf in.
 27. Rijd de Hoogvlietlaan helemaal uit en sla rechtsaf de Middeldijk op.
 28. Als je deze helemaal uitskeelert, kom je uit bij het beginpunt van de skateroute aan de Nieuwe Achterweg.

Via diverse plaatsen is een koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende routes op Voorne-Putten:

 1. Tochtje Bernisse-Haringvliet.
 2. Rabobank marathon Rockanje.
 3. Klein rondje over Voorne.
 4. Groot rondje over Voorne.
 5. Oostvoornse en Brielse merentocht.
 6. Rondje Zuidland-Hellevoetsluis.
 7. Rond de Brielse Maas.
 8. Landtong Rozenburg.
 9. Rond de Nieuwe Waterweg.

pijl

skeeleraars op vijfwiels speedskates


skatethuis verhalen routes skataria websporen contact